Chimicalele si sarcina

|Ramona Bunescu |
Chimicalele si sarcina

Substantele teratogene sunt acelea la a caror expunere in diverse cantitati rezulta malformatii ale fatului. Primele trei luni de sarcina inseamna pentru multe dintre noi, care ne informam, perioada in care copilul este cel mai expus nocivitatii substantelor chimice. Nu rareori constatam o doza mare de paranoia atat la viitoarele mamici, cat si la cei care le poarta de grija: rude, cunostinte, oameni de pe strada.  

 

In fond, pana unde trebuie sa mergem cu precautiile? 

Sarcina este o stare, nu o boala. O femeie insarcinata poate spala vasele, curate mobile cu spray-ul de curatare, spala prin baie fara grija, chir schimba nisipul pisicii fra a face toxoplasma. Unele substante pot fi manipulate purtand manusi de plastic si, in general, este recomandat ca femeile insarcinate sa activeze in zone cat mai bine aerisite mai ales din cauza mirosurilor puternice la care sunt mult mai sensibile decat restul.  

 

Printre produsele de curatene care recomanda totusi prudenta se numara substantele acide de curatat aragazul, care au un miros mult prea puternic iar manipularea lor nus e poate face intotdeauna intr-un spatiu aerisit.  

 

Atentie, nu exista studii concludente despre pesticide/insecticide si alte “cide” si efectul lor in timpul sarcinii, fapt pentru care medicii recomanda, de asemenea, prudenta. Ce legatura au astea cu casa ta aseptica de femeie insarcinata? Pai… spray-urile contra mustelor, pastilele “de tantari”, odorizantele de camera (cu miros prea puternic, in general) toate contin niste substante nu prea sanatoase. Plasele contra insectelor, in schimb, sunt bine tolerate de catre gravide.  

 

Daca tot suntem la capitolul casnic, multe viitoare mamici sunt cuprinse de instinctul cuibului, care le indeamna la shopping destrabalat de produse bebelicesti, dar si la schimbari majore prin casa. Multe prietene de-ale mele au vopsit singure prin camera copilului. De aceea, tin sa atrag atentia ca, daca te cuprinde aceeasi febra, e bine sa cauti o vopsea pe baza de apa sau de latex (cele obisnuite sunt pe baza de uleiuri).

 

De ce? Mirosurile puternice din vopselele conventionale cauzeaza dureri de cap si greturi. Slava domnului ca instinctul de cuib apare mai spre finalul sarcinii. Daca “trebuie” sa vopsesti in primul trimestru, mai bine delega pe cineva pentru ca esti ma predispusa la greturi iar mirosurile puternice sunt dusmanul tau numarul 1. Dupa ce ai/ s-a vopsit, aeriseste camera foarte bine inca o perioada!


Distribuie articolul pe: