Salamul mareste riscul de cancer ovarian

Salamul mareste riscul de cancer ovarian

Studiul realizat de Institutul de Cercetare Medicala Queensland din Brisbane, Australia arata negru pe alb ca femeile care consuma multa carne procesata cum ar fi salamul sau hot-dog-ul sau chifteaua din hamburger au sanse ridicate sa se trezeasca cu cancer ovarian.


Pentru a ajunge la acest rezultat cercetatorii au luat la intrebari 2000 de femei cu cancer ovarian si 2200 fara acest diagnostic. Rezultatul?

 

Femeile care mananca 4 sau mai multe portii de carne procesata pe saptamana prezinta un risc cu 18% mai mare de a se imbolnavi. La polul opus cele care consuma patru sau mai multe portii de peste saptamanal sunt protejate cu 24 % mai mult de aceasta boala.


Pana recent foarte putini factori ce tin de dieta au fost identificati ca fiind responsabili de declansarea cancerului ovarian.
Pentru moment au fost identificate surse de protectie si cele cresc sansele de imbolnavire din dieta insa este inca neclar in ce fel carnea procesata si pestele influenteaza predispozitia la cancerul ovarian.


Totusi cercetari anterioare au aratat ca exista motive pentru a limita consumul de alimente din carne rosie si procesata pentru a creste protectia fata de cancerul de colon si de bolile de inima.