Mare scofala : pui apa in filtru, arunci 2 lingurite cu varf din pulberea maronie si apesi butonul de start. Un dus mai tarziu aburii aromati iti gadila narile. Gustul pare sa se estompeze cand cei mai multi dintre noi cauta in cafea resorturi pentru a-si deschide ochii lipiti de somn. Am baut-o, ne-am trezit si de obicei ramanem la nivelul asta pentru ca avem impresia ca mai mult nu ne poate oferi. Ei bine, nu-i chiar asa si mi-am dat seama de asta cand am ajuns la Campionatul National de Barista. Sunt artistii cafelei, crème de la crème, experti care sunt atat de pasionati de munca lor incat au transformat-o in arta. Un barista adevarat se cunoaste dupa semnatura. Nu e vorba despre ce scrijeleste el pe contract ci despre cafeaua cu care defileaza el la orice prezentare. Orice barista are propriile ustensile care l-ar face invidios pana si pe ucenicul vrajitor. Exulta cand iti povestesc ore in sir despre un nou cappuccino sau cocktail cu cafea pe care il prepara de sute de ori in antrenamente de cate 5-6 ore pe zi pentru a atinge perfectiunea. Nu cumva sa te bagi intre doi barista care discuta despre expresoare, gramaj, temperatura ideala a apei si modul in care este presarata cafeaua. Risti sa ramai pe dinafara cu viteza luminii, dar nu iti face complexe de inferioritate! Doar un adevarat pasionat al cafelei ar putea sa poarte astfel de discutii. Campionatul National de Barista are loc pentru prima oara in Romania, loc unde meseria asta a inceput sa apara in luminile rampei destul de recent. Concurentii, toti in sorturi negre, au o disciplina de fier caci pentru a fi un adevarat barrista trebui sa fi preparat in prealabil nu mai putin de 800 de litru de lapte pentru cappuccino. Amestecata printre ei am tras cu urechea la discutiile purtate. Toate aveau un singur subiect : cafeaua si diverse metode de prepare. Am aflat de exemplu ca pentru a prepara un “latte art” – micile desene din ceasca de cafea pe care cu siguranta le-ati vazut si gustat pana acum, iti trebuie saptamani intregi de antrenament. Lucru migalos pentru ca trebuie sa fii as in metode de turnare a spumei de lapte in cappuccino si sa tii cont si de distanta cand faci asta. Lumea lor e fascinanta si plina de informatii utile. De acum pot sa apreciez altfel cafeaua. Am aflat ca important este sa bei un espresso intr-un minut nu sa tragi de el pentru ca astfel isi pierde din arome si proprietati. Am mai aflat si ca secretul unei “cafele profesioniste” sta in locul in care e pastrata si in macinarea boabelor fix inainte de a o fierbe. Lucrurile frumoase sunt facute de oameni pasionati si daca vreti sa vedeti cum se face o cafea adevarata puteti merge pana maine la Campionatul National de Barrista. Intrarea este libera. Distribuie articolul pe: