Grisul cu lapte este unul dintre deserturile favorite ale copilariei, si un fel pe care il pregatim mult mai rar ca adulti. Este foarte bun, usor de pregatit si se poate manca cu dulceata sau fructe proaspete. Ingrediente gris cu lapte: 300 ml lapte degresat 5-6 lingurite cu varf de gris 2 lingurite de zahar sau 2 pliculete de zahar vanilat pentru ornat: capsuni, zmeura sau alte fructe proaspete etc Nu cantaresc niciodata ingredientele. Le-am aproximat pentru voi, dar nu va faceti probleme, ca nu aveti cum sa gresiti. Daca grisul iese prea tare, se mai poate adauga lapte, cate putin. Daca iese prea moale se mai poate aduga gris (tot cate putin) si fierbe in continuare pana obtinem consistenta dorita. La fel ca si faina, grisul poate absorbi mai mult sau mai putin lichid, in functie de calitate si firma care il produce. Laptele se pune la fiert, impreuna cu zaharul. Cantitatea de zahar se poate aduga dupa gust. Cand laptele incepe sa fiarba, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu cu un tel (se poate folosi si o lingura de lemn). Avantajul folosirii telului este ca veti obtine cu siguranta un gris fara cocoloase. Amestecam in continuare, la foc mic, pana obtinem consistenta dorita. Grisul se fierbe foarte repede, asa ca nu necesita un tratament termic indelungat. Este gata in cateva minute. Tips: Se poate servi fierbinte, sau se poate pune in forme clatite cu apa rece, si pastra lafrigider pana se intareste. Dupa aceea se poate rasturna pe o farfurie si servi cu numeroase topping-uri: sirop de ciocolata, scortisoara, cacao, dulceturi, fructe etc. Valoare nutritiva gris cu lapte: 100 g de gris cu lapte contine: 395 calorii, 16 g proteine, 0,6 g lipide, 77 g carbohidrati