Pe unde ma invart dau cu nasul de aceleasi produse importate. In era consumerismului nu mai da bine sa cumperi pere patate din sat de la Ciocanesti. Sansele sa intre in galantarele din supermarket sunt mult sub nivelul marii. Ne plac fructele impecabile. Nu se admite nici o pata, nici o umbra, nici o codita stramba. Asa se face ca in lazi gasesc numai pere Conference care se dau rotunde printre lazi si pere Nashi cu galbeneala spefic nipona. Toate tari, toate far-de gust.Mai la stanga rasar niste rosii de turcia cu salvari din vrejuri, mai la dreapta o pulpa de Jamon Serrano. Carnatii oltenesti sunt ascunsi pe sub mezelurile straine plasate ostentativ in geam si uite-asa cu toate produsele importate plasate la indemana, ochii vad, inima cere te trezesti cu sarsanaua plina de parca ai fi fost la cumparaturi prin toate pietele din Europa. Ia uita-te in camara ? Ce ulei ai ? De masline, nu ? Uite asa mai taiem un produs de pe lista cu alimente romanesti pe care le avem prin casa. La capitolul mirodenii gasim niste ghimbir. Mmmm, merge extrem de bine cu reteta asiatica de creveti..iarasi importati. Contextul asta ma pocneste in moalele capului si ma ajuta sa realizez ca o dieta cu produse locale ar fi al naibii de grea, poate chiar imposibila. [next]Daca scotocesc bine prin casa dau cu greu de niste marmelada de la bunica. Si ea veche de vreun an. In rest ceaiul de tei ce mai e produs prin curtea tarii, pe-acilisa. In rest…pana si painea pe care o mananc e importata. Si ne intrebam de ce nu merge agricultura romaneasca. Pai cum sa mearga cand in tigaie sfaraie cartofi grecesti si in loc de salata verde ne delectam numai cu eisberg ? Trebuie sa recunosc ca nici eu nu ma laud la capitoul « made in Romania » decat cu niste cartofi din piata si-un sir de covrigi de Buzau. E greu sa nu-ti scape mana pe raft spre o cutie de rosii italienesti sau spre cutia cu unt doar usor sarat. Ganditi-va insa cat de mare ar fi schimbarea pentru organismul nostru. Daca mananci numai produse locale, adica cele care cresc pe o raza de 150-200 de km in jurul orasului, tai din start o mare parte din doza de coloranti si « arome indentic naturale ». Asadar nu mai ai atatea de ales, mananci mai putin, mai sanatos si cu ocazia asta mai si slabesti. Data viitoare cand fac o masa o sa gasiti numai produse locale. Aperitive cu telemea si ceapa, salam Victoria si la desert eugenii. Nu suna apetisant, dar macar burtile va vor ramane suple. Distribuie articolul pe: