E-uri bune

E-uri bune

Toata lumea se fereste de E-uri, de parca s-ar mai putea in conditiile in care prea putine laimente procesate, de larg consum, nu contin conservanti sau aditivi. Totusi, nu toate aceste E-uri sunt nocive, unele dintre ele sunt chiar vitamine adevarate. Ce regasim deci sanatos in produsele procesate?

Prima, care isi merita numele, este vitamina E concentrata. E306 sau tocoferol concentrat se gaseste in stare naturala  in uleiuri vegetale. Supele concentrate, branzeturile, sosurile si alte alimente procesate bogate in uleiuri cu tocoferol sunt de gasit la fiecare colt. Aceasta se adauga in alimente pentru un motiv simplu prevenirea rancezirii uleiurilor de origine animala. Aroma ei este puternica, asa ca nu o veti intalni in cantitati mari.
Doza zilnica acceptata este de 2 mg/kg. corp, si aceasta nu trebuie depasita, deoarece in concentratii foarte mari, vitamina E ne poate intoxica. Pe de alta parte, efectele secundare nu au fost semnalate drept consecinta a folosirii tocoferolilor ca aditivi si ca suplimente vitaminice.  

Cel mai cunoscut E sanatos insa este vitamina C, regasita pe eticheta produselor sub numele de acid ascorbic. Ca aditiv alimentar, este sintetizata prin fermentatia bacteriana a glucozei, urmata de o oxidare chimica.  Rolul sau ca aditiv alimentar este de antioxidant si ameliorator pentru paine. E300, desi este vitamina C, nu se foloseste ca supliment vitaminic, dar actioneaza ca atare.

Citit cu grija eticheta produselor pe care le cumaprati si informati-va asupra ingredientelor!