Programul de viata sanatoasa de la Medicover

Programul de viata sanatoasa de la Medicover

Medicover iti recomanda 5 principii generale ale unei alimentatii sanatoase, egale ca importanta:

1. Ce mananc? O alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritiv cuprinde proteine – carne, oua, lactate, seminte, nuci; glucide – zaharuri si lipide – grasimi. Este foarte importanta calitatea acestor calorii: 

    * in cazul glucidelor se prefera cele complexe, cu absorbtie lenta, precum fructe, legume, orez brun, fasole boabe,

    * in cazul lipidelor se prefera cele cu acizi grasi nesaturati precum carne alba, peste, oua, ulei de masline, lactate proaspete, mai mult decat cele cu acizi grasi saturati sau cu colesterol precum carne rosie, mezeluri, branzeturi maturate

 

2. Cat mananc? Aici apare individualizarea programului alimentar. Cantitatea se stabileste in functie de greutate, sex, varsta si activitate fizica. Atentia cea mai mare trebuie data glucidelor si lipidelor, acestea fiind alimentele care ingrasa, deci care trebuie cantarite. Poti folosi, pentru usurinta, masuri neconventionale; de exemplu cat doua degete, cat o palma, cat un pachet carti etc.

3. Cum prepar alimentele? Modul de preparare necorespunzator poate schimba calitatea principiilor alimentare. Astfel, acizii grasi nesaturati se pot transforma prin prajire in acizi grasi saturati, cum se intampla cand prajesti carnea in ulei. Modurile de preparare sanatoase sunt: crud – legume, fructe, sushi, seminte, migdale, gratar – legume, carne, cuptor – legume, carne, lactate, fiert sau in aburi – pentruprezervarea vitaminelor si mineralelor.

4. De cate ori mananac pe zi? Numarul de mese este deosebit de important in mentinerea greutatii, din cauza insulinei, un hormon de sinteza, implicat in metabolismul glucidelor. Intervalul ideal intre mese este de circa 4 ore, perioada in care glicemia, adica nivelul zaharului din sange, este constanta si nu apare senzatia de foame. Pentru a-ti mentine greutatea, trebuie sa mananci inainte de aparitia senzatiei de foame, care este echivalenta cu scaderea glicemiei.

5. Cata miscare sa fac zilnic? Activitatea fizica regulata dezvolta masa musculara, cu rol in stimularea arderilor. Cu cat ai masa musculara mai mare, cu atat arderile sunt mai intense si poti manca mai mult, ceea ce inseamna ca nu vei tine “dieta” toata viata.

Cand mananci, e foarte important sa nu ai alta activitate concomitenta – lucrul la calculator, urmarirea programelor TV – deoarece creierul nu inregistreaza ceea ce mananaci, iar satietatea nu apare. Pericolul este ca poti consuma la nesfarsit niste alimente doar pentru ca  sunt la indemana.

[next]Trecerea de la obiceiuri nesanatoase la un comportament normal, sanatos din punct de vedere alimentar, nu e simpla si porneste de la motivatia, valorile fiecaruia. Iata cateva obiective cu care poti incepe:

    * Stabileste-ti unui orar al meselor (ex. 8-12 sau 13-16-20) in care masa principala pe care o iei la locul de munca sa fie la ora 12 sau 13, iar la ora 16 sa consumi o gustare – 1 mar sau 1 produs lactat. Este important sa nu sari peste mese! Prin repetare, in aproximativ 2-3 saptamani, aceste ore intra in sfera inconstientului si devin obiceiuri, reflexe.

 

    * Renunta la zaharuri simple – zahar, dulciuri, sucuri,covrigei, pufuleti, paine alba. Le poti inlocui cu 2-3 fructe/zi sau cu glucide complexe: orez brun, mazar, linte, cereale, paine integrala. Prajiturile pot fi consumate in ocazii speciale sau weekend, in cantitati limitate. Iata si variante: 1 portie de prajitura cat 2 degete; 3 lingurite de tort; 3 biscuiti; 1 cornet de inghetata; 2 randuri de tablete de ciocolata.