Ioan Cezar – am doar vreo 3000 de vinuri degustate

Ioan Cezar – am doar vreo 3000 de vinuri degustate

De aceea, am incercat sa-ti ofer toate aceste raspunsuri de la un expert – Cezar Ioan. Actualmente coordonator al portalului www.vinul.ro, fondator al portalului www.plescoi.ro, editor al suplimentului Connaisseur.

 

D: Cum v-ati descoperit pasiunea pentru vinuri?

CI: Bautor de vin eram din adolescenta (am crescut intr-o familie – a bunicilor – care detinea un pic de vie). Pasionat de vinuri de calitate am devenit abia pe la 28 de ani, in urma contactului prelungit cu niste produse de calitate. Lucram, pe vremea aceea, cu un jurnalist elvetian specializat in domeniu, care mi-a atras atentia asupra vinurilor bune si asupra gastronomiei mai elaborate. Pana atunci, consumam cam ceea ce consuma si astazi marea majoritate a romanilor – adica vinuri de supermarket, in general seci sau demiseci. Ca student, fireste, bausem prin camin galeti intregi de "busuioace", "grase" sau "tamaioase" de calitate indoielnica, incercand adeseori sa-mi "cuceresc" colegele considerate mai apetisante. Fara prea mare succes, daca e sa fiu sincer.

 

D: Dintotdeauna mi-a placut sa asociez un vin bun unui meniu sofisticat. Va rog sa-mi spuneti, ce inseamna de fapt un vin bun? Cum l-ati caracteriza in trei cuvinte?

CI: Intrebarea ma flateaza, dar nu as putea spune despre mine ca am "vaste cunostinte" – am doar vreo 3.000 de vinuri degustate, cred ca ar mai fi cam de doua ori pe-atatea pana sa pot spune ca am o experienta vasta. Paradoxal, in primul rand un vin bun este un vin fara defecte de productie (boli, defecte etc). De-aici incolo, incepem sa vorbim despre definitia comuna a vinului bun, dar fireste ca asta este abia inceputul unui drum care poate fi nesfarsit.

 

Asa cum nu poti spune vreodata "care este cel mai frumos tablou din lume", sau "cea mai frumoasa femeie", nu poti spune nici ca vreun vin a atins perfectiunea, la modul absolut. In general, un vin bun este un vin armonios, in care nasul este intens si agreabil, gustul confirma senzatiile olfactive iar impresia generala in urma degustarii lui este placuta si persistenta. In ceea ce priveste asocierea dintre vinuri si gastronomie, exista vinuri care merg foarte bine alaturi de mancaruri pretioase, altele care se potrivesc cel mai bine cu mese simple, taranesti etc.

 

La modul general, vinul este pus in valoare si pune, la randul sau in valoare, mancarea, dar si ambianta si tovarasia altor oameni sunt factori importanti. Nu cred in vin ca fiind "self sufficient", cred in asocierea dintre vinuri bune si mancare. Iar satisfactia, din acest punct de vedere, vine din armonizarea lor: ar fi stupid, probabil, pentru majoritatea consumatorilor, sa bea la un picnic in iarba verde, cu slaninuta si paine de tara, un vin de 1.000 de euro…

 

D: Care sunt calitatile de care trebuie sa dispuna un novice, dar cu pasiune pentru vinuri, pentru a putea "identifica" un vin bun? Este de-ajuns doar un simt dezvoltat al gustului?

CI: Nu, in lipsa unei culturi legate de vin. Desi poate parea ciudat, in vin te educi ca in orice alt domeniu, nu doar prin practica, ci si prin lectura. Oricat de dezvoltat ti-ar fi mirosul sau gustul, daca n-ai alte repere va fi greu sa identifici un vin bun. Fireste ca ajungem, cu totii, sa avem preferatii nostri, dar este imposibil pentru oricine sa guste toate vinurile din lume – iar aceasta lipsa se poate rezolva doar prin conectarea la tot ce inseamna cultura (si literatura) vinului.

 

D: Cat la suta dintr-un meniu reusit reprezinta vinul?
Cezar Ioan: Dupa parerea mea, este la fel de important ca si mancarea. Asadar, 50%. 

 
D: Care este vinul care v-a incantat simturile? Aveti o marca preferata? Dar, mancarea? Care sunt preparatele culinare dupa care "suspinati"?

CI: Sunt multe vinuri care m-au incantat. Nu am marci preferate, neaparat! Ma pot bucura la fel de tare de un vin scump, in asociere cu o mancare de calitate, ca si de un vin "de tara", cu bucate simple, alaturi de prieteni. In general, imi place sa incerc tot timpul lucruri noi, sa experimentez. Consider curiozitatea drept unul dintre cele mai importante lucruri in viata, in general. 

 
D: Pentru un incepator in cultura vinurilor, dar care se pronunta mereu pentru un vin alb, sec, ce recomandare aveti? Si ce meniu s-ar potrivi?

CI: Evident, depinde de vin ๐Ÿ™‚ Asocieri cu care nu prea poti da gres sunt pestele, puiul, salatele – dar ar fi nedrept si incomplet sa spun asta. In functie de celelalte caracteristici ale respectivului vin, ar putea fi asociat si cu carnea de porc sau chiar de vita (si aici, depinde cum sunt gatite). Sau – de ce nu? – chiar si la finalul unei mese, dupa desert, ca sa te racoresti. Sper ca nu am dat un non-raspuns, dar chiar asa e: depinde foarte mult de vin…

 

Ca informatie de ultima ora:  tocmai am lansat, duminica, o carte scoasa de noi si scrisa de jurnalista Alina Matei si somelierul Sergiu Mihail Nedelea.

 

"Povestiri carciumaresti" este numele cartii, si reprezinta o incursiune – interesanta, zicem noi – prin cultura si universul restaurantelor; contine si interviuri cu antreprenori de succes in domeniul alimentatiei publice (Caru cu Bere, La Mama, La Mandragora, Violeta’s Vintage Kitchen, Christina etc), dar si o colectie de "personaje tipice" – de la ospatarii de toata mana pana la clientii de diferite tipologii comportamentale.