Ce mananca copiii nostri?

Ce mananca copiii nostri?

\Numai ca, alimentatia celor mici trebuie sa fie una sanatoasa, acestia trebuie sa aiba de unde sa aleaga, in plus  trebuie sa manance putin si des. Cand subiectul de discutie devine grasimile din alimentatie, parintii nu ar trebui sa se ingrijoreze, intrucat  princhindeii au nevoie de grasimi, ca de altfel si noi adultii. De ce atata mobilizare pentru nimic!?

 

De fapt, teama parintilor este justificata de posibilitatea ca cei mici se pot ingrasa. Evident, ca riscul aceasta se poate reduce dramatic, daca princhindeii beneficiaza de o alimentatie diversificata. In plus, nu trebuie hraniti cu alimente sarace in grasimi, parintii trebuie sa fie atenti la…portie. Adica, sa fie cumpatatil. Grasimile de care au mare nevoie cei mici sunt grasimile omega 3 si omega 6. Parintii trebuie sa stie ca, grasimile omega 3 le pot gasi in: ton, somon, seminte de susan, nuci si sardine. Numai ca, unele nuci se pot transforma din gustarea sanatoasa dupa-masa, intr-un factor de risc pentru cel mic. Se pot sufoca cu ele. Cat priveste grasimile omega 6, ele pot fi gasite in: avocado, seminte de floarea-soarelui, porumb si migdale.

 

Urmatoarele pe lista nutrientilor sunt proteinele. Nu prea multe, caci rinichii micutilor ar putea fi solicitati. Proteine de calitate sunt: iaurturile fara arome, pui, curcan, miel, peste, oua, lapte, branza, mei si fulgi de ovaz. Si cand subiectul se transfera la carbohidrati, parintii devin iarasi agitati. Dar, nu toti carbohidratii sunt nocivi, doar: alimentele procesate, destinate micului dejun, bomboanele, sucurile dulci si multe alte gustari dulci. Parintii ar trebui sa le puna micutilor in farfurie: fructe, legume, biscuiti, cereale integrale, paine din faina integrala si musli fara zahar.

 

Cand kilogramele devin o problema

Chiar daca au kilograme in plus, adolescentilor si copiilor supraponderali nu li se recomanda diete drastice ori excluderea din alimentatie a unor grupe de alimente. Orice schimbare survenita in alimentatie, ar trebui sa se ia de comun acord cu parintii. Iar adultii ca sa devina modele pentru cei mici, trebuie sa schimbe si ei ceva in alimentatie. Cu alte cuvinte, trebuie luate in consideratie obiceiurile, dar si nevoia zilnica de nutrienti.

 

Recomandari de meniuri
Nu dulciuri, nu bauturi carbogazoase, nu fast-food, doar alimente sanatoase. Iata ce ar trebui sa manance micutii.

 

[next]Micul dejun:
-fulgi de ovaz cu stafide;
-fasole la cuptor, pe o felie de paine cu un pahar cu lapte intregral;
-oua prajite pe o felie de paine, cu fructe de padure si iaurt integral;
-fulgi de porumb cu felii de mar si cateva nuci tocate.

 

Gustare de dimineata:
-o cana cu floricele de porumb (gatite in casa),
-fructe si nuci nesarate, amestecate,
-smothie preparat din lapte si fructe de padure.

 

Masa de pranz:
-supa de pui si linte,
-sandvis de ton,
-cartof copt si ton,
-paste cu sunca si mazare.

 

Gustare dupa-amiaza:
-salata de fructe cu clatite din ovaz,
-betigase de morcovi si telina cu sos de avocado.

 

Cina:
Pui cu legume amestecate,
-omleta cu fasole verde,
-miel, cartofi noi, copti pe gratar, cu un pic de ulei.