Produsele traditionale dau peste cap papilele strainilor care se indragostesc iremediabil de mancarea gustoasa servita pe servet traditional. Dovada sta si ultimul eveniment de la Parlamentul European cand Zilele Bucovinei au transformat toti eurodeputatii cu mic cu mare in mamaligari si sarmalagii. Mirosul de preparate vânatoresti combinat cu jamboane afumate si pastrav la cobza au adus la eveniment aproape o mie de persoane, cu 600 mai mult decat era planificat. Va garantez – europenii stau in limba cand aud de bulz taranesc sau placinte poale-n brau. Si carnatii de Plescoi au dosar bun la Uniunea Europeana si stau insirati cuminti ca sa primeasca stampila ce le va aduce recunoastere europeana in scris. Directorul executiv al Oficiului National al Produselor Ecologice si Traditionale Romanesti spune ca la rand pentru aceeasi recunoastere europeana sta si pastravul afumat din zona Brasovului. Sigur nu stiati ca avem nu mai putin de 2650 de produse romanesti traditionale recunoscute la nivel national, dintre care doar pentru 16 urmeaza sa fie depuse dosare prin care se cere recunoastere europeana. Daca tot avem cu ce sa ne falim, macar s-o facem ! Ce inseamna recunoasterea europeana ? Pe scurt inseamna ca producatorii pot folosi denumirea produselor pe care le vor putea da la export. Asta ca sa terminam o data cu traficul asta de carnati de plescoi si slana transportate in geamantan pe la rude hamesite. In prezent singurul produs traditional inregistrat pentru obtinerea indicatiei geografice protejate – nominalizam aici Magiunul natural de prune Topoloveni care este prieten cu noi pe Facebook.