Ieri Elvetia a infrant Spania cu 2 la 0, victorie transpusa de suporterii elvetieni prin mesajul “Chocolate beats Paella”. Sa vedem intre ce mancaruri traditionale se da lupta maine. Iarba africana e calcata in picioare de la 14.30 de echipa Germaniei si cea a Serbiei. In ambele tari se mananca bine iar mancarurile abunda in calorii. Bucataria sarbeasca se apropie cel mai mult de caracteristicile bucatariei romanesti. Sarbii au si eu micii lor, care se cheama cevapcici si sunt facuti din carne tocata de vita sau de porc, amestecata cu sare, piper si ulei sau grasime si sunt serviti alaturi de ceapa alba maruntita si paine proaspata. Mai gasim aici pljeskavica –considerat precursorul hamburgerului si o gustare foarte populara numita proja – un amestec din malai, grasime, oua si lapte, care apoi se coace la cuptor. Germania ofera un adevarat regal cand vine vorba de mancare. Emblematic pentru bucataria germana este Wurst-ul in diferite forme. Weißwurst – carnatul alb- este o varietate traditionala bavareza preparata din carne de vitel tocata fin si sunca proaspata de porc. Se condimenteaza de obicei cu patrunjel, lamaie si ghimbir si se consuma fierti cu mustar dulce. De la 17.00 Slovenia se infrunta cu Statele Unite. Daca pentru locuitorii pamantului fagaduintei sunt emblematice costitele cu sos picant si hamburgerii, Slovenia e renumita pentru carnurile de porc afumate si sarate. Supa zilei – Dnevna juha. Daca vreti sa o cereti pe limba lor – e din cocos sau gaina. Slovenii se mandresc cu o specialitate din carne de vita inabusita cu ceapa – Cebulna brzola, iar la desert se rasfata cu Potica – o rulada umpluta, de regula, cu nuca. La orele serii incepand cu 21.30 se infrunta 2 popoare cu gusturi total diferite: Anglia si Algeria. Tara in care s-a inventat sandwich-ul si care se cramponeaza inca de traditia ceaiului de la ora 5, Marea Britanie e faimoasa pentru porridge, fish and chips si branzeturile Cheddar, Cheshire si Stilton. Algeria se lauda cu mirodenii care fac din mancarurile simple adevarate delicii. Avem, asadar, couscous care se poate servi inconjurat de carne sau amestecat cu legume. Algerienii prefera sa combine couscous, carne si fructe. Condimentele sunt folosite cu generozitate in bucataria algeriana, in special chimionul, coriandrul si scortisoara. Carnea de porc si bauturile alcoolice sunt interzise de islamism, insa Algeria produce vin pentru exportul in Europa. La asa mancaruri te intrebi cat trebuie sa alerge fotbalistii pe teren ca sa slabeasca chiar mai mult decat Catalin Crisan.