Greutatea ideala

Greutatea ideala

Unii oameni se bucura in mod natural de un metabolism rapid si se mentin slabi fara a depune cine stie ce eforturi. Ei pot manca pur si simplu ce si cand vor si pot fi cat de activi au chef. Nu inseamna neaparat ca sunt si sanatosi ca fac asa.  

Pe de alta parte, cineva care pare ca are ceva tendinte de ingrasare poate fi perfect sanatos din punct de vedere al indicelui de masa corporala – acel tabel magic care-ti arata greutatea ideala in functie de inaltime.  

Exista si anumite rezerve in ce priveste IMC. Daca ai masa musculara mare (cum au sportivii in general), IMC poate fi inselator. Tabelul poate fi la fel de inselator si pentru cei care nu au cine stie ce muschi in dotare.  

Prin urmare, iata ca specialistii (ca sa pastram limbajul care impune autoritate tuturor articolelor de gen) s-au gandit ca si circumferinta taliei este un indicator foarte bun in aprecierea greutatii unei persoane. Circumferinta taliei arata de fapt cata grasime viscerala are cineva. Cu cat mai multa, cu atat mai mari sunt riscurile de boli cardio-vasculare (si de restul care vin amenintator in coada listei de riscuri pentru persoanele supraponderale: diabet, colesterol).   

Un barbat cu circumferinta taliei mai mare de 100 de centimetri si o femeie cu mai mult de 88 de centimetri in talie nu au o greutate normala.  

Adultii si varstnicii sunt in general considerai supraponderali cand au IMC intre 25 si 30 si suponderali cand au sub 18.5. In evaluarea greutatii ideale se tine cont si de tipul de corp: ectomorf, mezomorf si endomorf. Ectomorfii se ingrasa greu, mezomorfii relativ usor, iar endomorfii slabesc destul de greu.