Dieta japoneza

Dieta japoneza

In ce consta diferenta atunci? In alimente, in felul in care acestea sunt servite, in bucuria cu care este traita fiecare zi. In transformarea fiecarei mese intr-un festin. Toate astea ni explica autoarea cartii” Femeile japoneze nu imbatranesc sau se ingrasa”- Naomi Moriyama. Titlul vorbeste de la sine: femeile japoneze nu cunosc batranetea si nici obezitatea. Toate acestea se datoreaza dietei japoneze. 

Pe de alta parte, adeptii dietei din vest stiu foarte bine ce inseamna obezitatea si afectiunile corelate cu aceasta. Despre ce vorbim in definitiv? Despre o cultura si nu neaparat despre o dieta, despre un stil de viata sanatos, care nu implica numai meniuri sanatoase. Pentru ca nu iti trebuie o dieta ca sa traiesti sanatos, sa traiesti mult. Asa cum spune autoarea este vorba de o noua metoda de a te indragosti de alimente, de mancare. Cu alte cuvinte, de a pretui hrana. Evident, vorbind aici de raportul calitate-cantitate. 

Principiile dietei
Masa de dimineata este cea mai importanta, prin urmarea aceasta va fi consistenta, se va manca mult de dimineata, pentru a se preveni poftele survenite peste zi, dar si pentru a nu se incuraja excesul alimentar si posibilitatea de a lua in greutate. La masa de dimineata se serveste: supa miso, orez, oua sau peste, legume, fructe si ceai verde. 
 

Alimentele consumate sunt in mare parte  de sezon, proaspete, de calitate. Nu se mananca mult, mesele se servesc incet, pentru a se grabi satietatea-saturandu-va astfel cu mai putina hrana. Va opriti din mancat cand va simtiti stomacul plin 80%. Pentru a va satura cu mai putina hrana aspectul, pregatirea hranei conteaza mult. De aceea, meniurile trebuie pregatite astfel incat sa placa ochiului. Chiar daca nu se numara caloriile din meniuri, trebuie ajustate portiile. Carnea de pui si de vita se consuma in cantitati mici, painea si produsele lactate nu au ce sa cauta in alimentatie. Fructele sunt singurele alimente care se servesc la desert, insa portiile sunt si ele mici. 

Alimentele recomandate
Pentru a manca precum japonezii, Naomi Moriyama recomanda sa se consume: peste gras (somon, macrou), legume (legume de mare, ridichie alba, alge) orez (brun), soia, taietei, fructe (mere Fuji, mandarine), ceai verde.
 

[next]Sportul
Exercitiile fizice usoare (plimbari, urcatul scarilor, alergari), mersul pe bicicleta sunt incurajate. Este blamat sedentarismul si usurinta cu care se renunta la sport pentru a se folosi masinile.
 

Concluzie
Cartea se doreste a fi o expunere a stilului de viata al japonezilor. Pune accentul pe consumul de alimente de calitate, proaspete, integrale, in portii mici. Numarul de calorii nu se masoara, insa portiile trebuie ajustate. Din pacate, nu exista un ghid de plinificare al meselor, alimentele se gasesc mai greu. Singura sursa de carbohidrati sunt orezul si taieteii. Alimentatia este saraca in sodiu si deloc pe placul celor osbisnuiti cu dieta din vest. Daca se consuma legume si fructe zi de zi va puteti lauda cu o dieta echilibrata. Se incurajeaza servirea micului dejun, care previne luarea in greutate. Insa, permanent trebuie avuta grija sa nu se consuma alimente bogate in calorii.