Saci mari plini de pudra galbena, stele de anason ingramadite in borcane si batoane de vanilie gata sa pocneasca…toate poarta cu ele o bucatica din aroma tarilor pe care le-ai vizitat. Sunt cel mai inspirat suvenir pentru un bucatar sau pentru cei care nu gasesc bucurie intr-un magnet uitat pe frigider. Imi cultiv pasiunea pentru legume inca din copilarie cand imi petreceam ore intregi in pod printre busuiocul pus la uscat. Ierburile imi aduc bucurie in viata gadilandu-mi narile si impreuna cu ele simturile. Beneficiile nu se opresc aici. Condimentele sunt bune pentru sanatate pentru ca tin inima sanatoasa, indeparteaza cancerul si sunt analgezice. Pe primul loc in randul favoritelor mele sta mandru cimbrul. Savoarea lui puternica merge de minune la aproape orice : ciorbe, tocanite sau fripturi. L-am plantat intr-un ghiveci ca sa-mi fie mereu la indemana atat pentru mancare cat si pentru eventuale tratamente naturiste. Cimbrul e antiseptic si antibacterian ceea ce il face extrem de util in numeroasele cazuri in care pisicile mele ma gratuleaza cu cate o zgarietura. Ma dau in vant dupa lucrurile picante asa ca nu putea lipsi din topul meu ardeiul iute. Iuteala lor vine de la capsaicina cea care are de alfel si beneficii medicale. Vreti sa ardeti grasimile ? Mancati ardei iute. Vreti sa uitati de durere si sa aveti o inima sanatoasa ? Tot ardeiul iute e solutia. Sofranul ar ocupa un loc trei in preferintele mele legate de condimente. Pentru ca face parte din aceeasi familie cu ghimbirul sofranul face minuni la casa omului bolnav. Reduce inflamatiile pentru pacientii cu artrita si poate bloca formarea anumitor tipuri de cancer. Oregano as pune pe orice, chiar si in ciorba daca as gati. Nu adaugi doar savoare cand il presari pe mancare. Daca nu stiai oregano e un antioxidant si un dezinfectant minunat. Si pe el il cresc in casa, dar find preferatul pisicilor nu prea apuc sa il folosesc pentru uz personal. Dupa atatea confesiuni nu pot sa imi stapanesc curiozitatea.Care e condimentul vostru preferat ?