Nutritionistul Mihaela Bilic: Sa redescoprim ciorba

Nutritionistul Mihaela Bilic: Sa redescoprim ciorba

In conditiile in care se stie ca romanii mananca foarte prost iar mancare e mai scumpa de incepand cu luna iulie vom reusi sa mancam ieftin si sanatos ?

Romanii nu numai ca mananca prost dar au nevoie de cantitate. Prin traditie ne place sa mancam mult si atunci in momentul in care vrem cantitate si sa mai fie si de calitate este greu.

Probabil ca acum din cauza crizei ne vom intoarce iarasi la alimentele noastre preferate adica mezelurile si cartoful, parizer sau cremwursti care sunt de calitate inferioara. Probabil iarasi vom alege margarina in loc de unt, branza topita in loc de branzeturi mai nobile si mai putin grase. Riscurile sunt mari din punct de vedere nutritional.

Producatorii au anuntat ca vor umbla la reteta pentru a incerca sa isi faca produsele mai ieftine. Mezeluri vor fi mai slabe calitativ decat sunt acum ?


Ce inseamna ieftin in industria alimentara inseamna adaugat de multa grasime, este un lucru ieftin grasimea in general. Inseamna adaugat de zahar pentru ca gustul dulce e un gust care ne place si atunci orice aliment care contine un pic de zahar pare mai bun in momentul in care are un gust dulceag.

Din punctul asta de vedere inainte sa avem o educatie in nutritie si inainte sa fi invatat sa mancam corect si sanatos iata a venit criza si ne ia si aceasta mica speranta.

[next]Gospodinele se vor intoarce acum la mancaruri consistente cum ar fi o tocana sau o ciorba de fasole boabe?

Daca ar fi sa facem un lucru sanatos si in acelasi timp cu care suntem obisnuiti ar trebui sa ne intoarcem la gatitul clasic acasa. Asta inseamna sa luam ingredientele pe cat posibil proaspete si in loc sa cheltuim foarte mult pe preparate tentante haideti sa ne reintoarcem la traditii si sa redescoperim ciorba pentru ca e nu numai sanatoasa dar fiind facuta din ingrediente proaspete nu avem nici un fel de teama din punctul ei de vedere.  

Tocanitele noastre clasice care sunt spornice cu conditia sa avem o singura grija – sa nu prajim foarte mult.deci nu prajim ceapa in ulei ci sa punem toate legumele la cuptor sau sa le facem inabusite. Mancarea gatita in casa va ajunge sa fie mai ieftina in final si mult mai spornica cantitativ decat niste preparate colorate in cutie luate din supermarket.

Mancarurile de legume pot constitui pranzul. Ce facem cu celelalte doua mese ale zilei ?

La  micul dejun ne putem baza pe produsele lactate slabe :iaurt, lapte, branza prospata. Cu o felie de paine prajita si cu un ceai ele pot constitui un mic dejun ok. Ar fi cazul sa redescoperim oul, pentru ca a fost neglijat o vreme. Din punct de vedere nutritional este un aliment echilibrat si pe de alta parte este ieftin. Este si o varianta sanatoasa de preparare daca il facem ou ochi sau omleta si nu punem foarte mult ulei. 

La masa de seara, mai ales ca este vara si ca avem in piata o multime de legume si fructe putem cumpara o multime de lucruri sanatoase pe care sa le punem intr-o salata. Mai adaugati niste masline, putin branza rasa chiar si putina sunca slaba de pui sau o conserva de ton.  

Veti obtine astfel o masa nu foarte bogata din punct de vedere caloric dar in schimb corecta din punct de vedere nutritional.