Criza financiara ne ingrasa

Criza financiara ne ingrasa

Stresul este de vina
Leut cu leut se duc banii, iar volumul portofelului scade ingrijorator de mult. Asta accentueaza starea de stres, de neliniste. Tot mai multi romani gandindu-se la metodele la care trebuie sa recurga pentru a-si plati datoriile si nu numai asta, ci la asigurarea unor nevoi primare, cum ar fi asigurarea hranei. Din lipsa banilor, multi ajung sa traiasca prost. Renunta la carne, la cereale, la fructe si legume pentru produse de patiserie, care pot fi rontaite si in pauza de masa, din timpul programului de lucru, si dimineata la micul dejun. Renunta la alimentele sanatoase, dar scumpe pentru cele de fast-food, care asa cum stim cu totii sunt mai ieftine, nu insa si nutritive.

 

Economisirea catorva leuti, din taierea unor alimente de pe lista de cumparaturi, ii bucura pe unii, dar ii face sa sufere pe termen lung, caci kilogramele in plus, venite rapid, nu sunt semn de bunastare, ci de ingrijorare.
Pe fond de stres, alimentele bogate in calorii, cu aspect placut si gust bun, elimina, aparent grijile, problemele, calmeaza cu alte cuvinte si astfel ajungem sa discutam despre consumul compulsiv si cum se poate ajunge la dezechilibre alimentare (bulimia).

 

Covrigii, burgerii, chips-urile iau locul proteinelor si cerealelor de calitate
Consultand lista de preturi, multi romani uita si de ce spun expertii, sau incearca sa uite, caci un compromis trebuie facut. Renunta la painea din cereale integrale, renunta la fructe si legume (care oricum trebuie sa vina in diversitate si asta implica o lista mare de cumparaturi, dar au fibre pentru o digestie buna, vitamine si minerale pentru o sanatate optima), renunta la carne de calitate (carne de pasare, peste), a carei pret este unul piperat si se indreapta spre alimentele ieftine (produsele de fast-food, de patiserie, mezeluri).

 

Lipsa fructelor si legumelor atrage dupa sine caderi de vitamine si minerale. Este nevoie de fibre (fructe, legume, cereale integrale-mei, orz, ovaz, fulgi de ovaz, paine din faina integrala, biscuiti din faina integrala, paste din faina integrala, grau incoltit etc)-alimente cu un indice glicemic mic, care se absorb lent, pentru controlul foamei si prevenirea kilogramelor in plus. Este nevoie, de altfel, de proteine (nuci, lapte, oua, carne) pentru satietate.

 

[next]Produsele de fast-food si patiserie sunt preferate pentru pretul mic si savoare. Insa, raportul calitate pret nu este unul direct proportional. Calitatea este una scazuta. Bogate in grasimi, conservanti, chimicale, aceste alimente nu ofera energie pe perioada indelungata, ci din potriva energia scade, apare iritabilitatea, ca si in cazul consumului de cafeina.
Zaharurile cresc energia pentru putin timp, pentru ca mai apoi sa o scada.
Romanii ar trebui sa renunte la zahar, sa consume alcool cu moderatie si sa nu mai cumpere alimente  de fast-food si patiserie.

 

Sportul si alimentele anti-stres tin kilogramele la distanta
Practicarea unui sport ajuta la cresterea nivelului de endorfina, hormonul fericirii. Dar creste si increderea in sine prin obtinerea rezultatelor dorite-o conditie fizica de nereprosat.

 

Laptele cald, sau ciocolata calda cu lapte, ajuta la calmare si imbunatateste somnul, daca se serveste un pahar cu lapte cald inainte de culcare. Alimentele cu magneziu (spanac, seminte de dovleac etc) elimina stresul. Cele cu vitamina C stimuleaza sistemul imunitar, de altfel si laptele ajuta sistemul imunitar, caci are seleniu. Toate acestea pentru ca organismul, trecand printr-o faza de stres, este vulnerabil in fata bolilor.