Vive la France, Vive les croissants !

|Andreea Pietrosel |
Vive la France, Vive les croissants !

Vreau sa ii spun LMA Frantei pentru ca merita. Fara gastronomia franceza lumea noastra ar fi fost mai fada, papilele gustatile ar fi ridicat la rang de Haute Cuisine orice tocana.


Bucatarii francezi sunt vizionari, orice masa este o experienta de neuitat si de neratat.


Orice ai manca in Franta nu poate fi banal. Pana si produsele de patiserie sunt create cu minutiozitate pentru a incanta gustul, vazul si mirosul. Trei simturi dintr-o lovitura si succesul e garantat.


Tarte Tatin ar putea fi o banala tarta cu mere. Modul in care este servita face speciala aceasta tarta cu mere caramelizate pentru ca in momentul in care e rasturnata in farfurie tarta isi arata deseurile stand cu merele-n sus, acoperite de o patura groasa de frisca.


Bucataria franceza educa gusturile.
Poti sa iti delectezi papilele cu foie gras, sa te aventurezi in a manca niste deliciosi escargots (melci – la o traducere instant din limba lui Voltaire in a noastra) sau souris d’agneau– bucatica de carne cea mai cautata de la miel.


Sa nu uit in iuresul de mancaruri tocmai preferatul meu Moelleux au chocolat. Trebuie sa incercati  as soon as possible prajiturelele cu ciocolata si mijloc moale.


Mama Franta ne ia de mana si ne duce in bucataria ei, sigura ca nu mai iesim multa vreme de acolo. Cum sa refuzi un copan de rata care isi trimite aromele spre nari avide ? Dati-mi o portie de confit de canard si fac ce vreti. I’m that easy.


Lasati cassoulet-ul specific pentru regiunea Toulouse sa va impresioneze asa cum a facut-o cu Mircea Cartarescu in Frumoasele Straine. Cartarescu descrie acolo cum a fost imbuibt cu mancarea traditionala frantuzeasca pe baza de fasole, carnati de Toulouse, carne de rata sau gasca si carne de porc. E o experienta.


Cand v-ati ghiftuit nu uitati de branzeturile frantuzesti. Lasati aromele si mucegaiurile sa va patrunda simturile si apoi alegeti. Cu grija la transport insa, ca sa nu imputiti tot avionul asa cum am facut la randu-mi.


Pentru ca ma dau in vant dupa bucataria franceza si pentru ca e ziua Frantei azi ma voi infrupta din tot. Incep cu Quiche Lorraine. Tarta cu oua, smantana si putina costita afumata de porc. Want some ? Aduceti voi vinul !

Distribuie articolul pe: