Daca vrei sa ai o piele sanatoasa, iar problemele tenului sa te ocoleasca, atunci trebuie sa ai mare grija de alimentatia zilnica. Specialistii au intocmit o lista cu cinci reguli de baza care, asociate, mentin pielea frumoasa si sanatoasa. Nerespectarea acestora este motivul pentru care, in cazul dietelor restrictive de exemplu, ce elimina in mod radical carnea, grasimile, vegetalele sau fructele, tenul se ofileste, fiind cel care reactioneaza primul. Mananca fructe Fructele au antioxidanti (flavonoide, vitamina C, E si A), care asigura protectie impotriva radicalilor liberi. Vitamina C ajuta la sinteza de colagen, care este o componenta fundamentala a pielii. De asemenea, imbunatateste microcirculatia, ce contribuie la prospetimea tenului. Consuma citricele si strugurii, pentru ca sunt bogati in flavonoide. Fructe „grase”: avocado si nucile sunt bogate in grasimi care dau stralucire pielii. Trucul, putin stiut, este ca citricele si kiwi se consuma dimineata, in timp ce fructele rosii sunt ideale la pranz, iar merele, au dezlegare, si pot fi consumate pe parcursul intregii zile. Uleiuri benefice Pentru a incetini imbatranirea pielii si a intregului corp consuma uleiuri bogate in omega 3 si acizi grasi monosaturati. Acestea restabilesc echilibrul intre grasimile omega 3 si omega 6. Grasimile sunt cele care fac pielea moale si catifelata din interior. Tine cont de faptul ca aceste grasimi pretioase ajung in piele, doar dupa ce nevoile altor organe au fost complet satisfacute, acestea fiind motivul pentru care cantitatea de uleiuri trebuie sa fie indestulatoare. Mananca periodic hering, macrou, ton, somon, sardine, nuci, ficat, alge marine, carne si oua. Uleiurile pretioase sunt necesare tot timpul anului, dar mai ales iarna. Evita alimentele cu index glicemic ridicat Nutritionistii au demonstrat ca, glucidele cu ardere lenta, despre care multa vreme s-a crezut ca sunt temelia alimentatiei sanatoase, au efecte perverse. Painea, pastele, orezul (alb) si cartofi, care toate au un index glicemic ridicat si duc la imbatranirii pielii. Inlocuieste produsele din cereale rafinate cu cele din cereale integrale, al caror indice glicemic este la jumatate. Consuma constant otet de vin sau de mere, scortisoara, grapefruit, curcuma si ceapa, toate avand proprietatea de a reduce concentratia de zahar din sange. Alege alimente alcaline O alta revolutie dietetica a secolului XXI este regula echilibrului acid-baza in organismul nostru. Acest lucru presupune ca proportia de alimente alcaline sa creasca si sa o reduci pe cea de alimente acide. Scopul? Mentinerea echilibrului acido-bazic, in conditiile in care alimentele acide fac pielea sa se usuce si genereaza problemele inflamatorii. Concret aceasta inseamna sa cresti consumul de fructe, legume si de lactate, cat mai putin preparate. Iata o lista cu principalele alimente alcaline, care in mod normal nu trebuie sa lipseasca din alimentatie: castraveti, salata verde, ceapa, usturoi, conopida, broccoli, spanac, fasole verde, mazare verde, telina, varza, praz, morcovi, dovlecei, ridichi, patrunjel, marar, ardei, rosii, si tot ce este verde si bogat in clorofila. Lista continua cu: lamai, avocado, grapefruit, pepene verde, nuca de cocos, sucuri proaspete de legume, lapte de soia si migdale, supa de legume. Legume si frunze verzi Varza si legumele verzi sunt „injectii cu vitamine”. Toate legumele verzi si frunzele verzi contribuie la digestia si asimilarea proteinelor din carne si peste. Acestea sunt esentiale pentru sanatatea tubului digestiv, iar efectul lor se reflecta, evident, in tonusul si stralucirea pielii. Acidul folic pe care le contin aceste alimente, joaca un important rol in reinnoirea celulelor pielii. Siliciul din ele hraneste colagenul, iar fibrele curata intestinul.