Ghidul alergatorului incepator

Ghidul alergatorului incepator

Alergatul nu este chiar o joaca. De cele mai multe ori renuntam la jogging pentru ca regulile de baza ale acestei forme de miscare sunt incalcate, din nestiinta, iar 20-30 de minute de alergare, pe zi, par un efort prea mare pentru a fi repetat.   

 

Si totusi, exista cateva trucuri, care respectate, te pot transforma intr-un alergator de cursa lunga, iar jogging-ul o sa fie o placere.

 

Pasul 1
Incepe prima sedinta de jogging cu o incalzire de 10 minute. Intinde-te, rasuceste-te, respira si pune-ti sangele in miscare.

 

Pasul 2
Alterneaza un minute de alergare usoara, cu un minute de mers. A doua zi, alearga doua minute si mergi un minut. A treia zi sari la trei minute de alergare si pastreaza minutul de mers. Ritmul de trei la unu trebui sustinut cel putin trei-patru zile. Abia dupa aceea poti adauga inca un minut de alergare.

 

Regula pasilor marunti trebuie respectata, cel putin doua saptamani. In momentul in care ajungi la cinci minute de alergare usoara, relaxeaza-te timp de doua minute de mers. Acest ritm se metine cel putin o saptamana.

 

Pasul 3
Alearga doar pe suprafete plane. Chestia aia cu urcat scari in pas alergator este o treaba de profesionisti, la care poti ajunge abia in a doua luna de antrenament, si doar daca ai o forma fizica buna.

 

[next]Pasul 4
Daca te doare in partea stanga, sub coaste, daca te dor muschii picioarelor, continua antrenamentul, dar dubleaza intervalul minutelor de mers si respira incet si cat mai amplu. Durerile sunt rezultatul unei slabe oxigenari a tesuturilor.

 

Pasul 5
Controleaza-ti foarte atent frecventa respiratiilor. Ideal este sa respiri cat mai adanc si sa nu ajungi sa gafai. Coordoneaza respiratia cu ritmul de alergare.

 

Pasul 6
Nu alerga atunci cand ai dureri, un disconfort la nivelul oricarei parti a organismului, sau inflamatii. Cel mai bine este sa astepti ca acestea sa treaca, si sa nu faci exces de zel in ceea ce priveste joggingul.

 

Pasul 7
Alege echipamentul potrivit, incaltari comode si imbracaminte lejera. Nu alerga daca este prea cald, sau daca este prea frig.

 

 

In loc de concluzii
Alergatul regleaza activitatii inimii, restabileste tensiunea arteriale, tonifica si oxigeneaza muschiul cardiac. Joggingul practicat constant contribuie eficient la arderea grasimilor, si la eliminarea toxinelor, intareste oasele si creste tonusul general.