Vacanta culinara in Muntenegru

Vacanta culinara in Muntenegru

Muntenegru e tot ce iti poti dori in materie de soare, peisaje, munte, mare si mancare. Toate la un loc. Departe de plajele insalubre de pe litoralul romanesc am prins curaj si am incercat cate putin din bucataria traditionala.


M-a cucerit din momentul in care am pus furculita in gura. Aici mancarea are gust si vine in portii menite sa sature doi ca mine. De o saptamana ma intorc la midiile preparate in mult vin alb intr-un restaurant de langa zidul vechii cetati din Budva. Tot ce fac este sa mananc.

Si plang, mananc, pentru ca stiu ca in curand papilelele mele nu se vor mai bucura de un asa deliciu culinar.
Nici o vacanta nu poate fi complet dietetica, asa ca am renuntat putin la nutritia sanatoasa si m-am dedat poftelor. Nici nu poti altfel cand vezi meniurile ofertante.


Ca in toata peninsula Balcanica si in Muntenegru stau la loc de cinste pestii si fructele de mare – totul prezentat in stare cruda in vitrinele din fata restaurantelor.


Orice mancare e inundata in ulei de masline facut din maslinele care cresc pe strada, ca plopii de la noi.
Aseara am luat o cina tarzie, light, cu pršut. Sunca traditionala din Muntenegru isi intinde savoarea pe farfurie servita in felii cat mai subtiri. Aroma aparte vine din felul special in care e pregatita. Se lasa la macerat in apa cu sare timp de doua saptamani pentru ca apoi sa fie pusa la uscat la o inaltime de 900 de metri fata de nivelul marii. Prsutul poate fi de porc, sau de vita si poate fi cumparat in restaurant incepand cu 5 euro.


Pljeskavica este o alta mancare traditionala dupa care turistii se dau in vant.
Practic este o mare chiftea din carne tocata prajita care se serveste dupa modelul kebap-ului.


Nu pot lipsi nici micii, dar nu ai nostri ci ai lor. Diferenta se vede cu ochiul liber pentru ca Cevapi sunt mult mai subtiri si sunt preparati fara pesmet.


Aflati in vacanta in Muntenegru, nu treceti peste salata Shopska. Extrem de racoritoare, se pregateste din rosii si castraveti taiati felii si este garnisita cu branza balcanica rasa, mult mai moale decat cea de la noi din piata.


Cu atatea mancaruri apetisante e foarte usor sa te pierzi cu firea. Noroc ca te aduc ei cu picioarele pe pamant si iti ofera platouri pline cu fructe printre care, pe langa pepenii de sezon, poti gasi pomelo si portocale.


Am ceva de spus si despre bauturi. Magazinele de suveniruri sunt pline cu rachiu de Crno Gora. E la fel de raspandit cum e tuica in Romania. Nu prea lipseste din nici o casa pentru ca localnicii si-l pregatesc de multe ori acasa din cereale, struguri sau alte fructe
.