De ce este fasolea atat de buna? Din punct de vedere al cantitatii de proteine pe care o contine, fasolea este comparabila cu carnea. Dar comparativ cu aceasta, fasolea contine si o importanta cantitate de fibre, astfel ca minunatele boabe contribuie cu maxima eficienta la eliminarea grasimilor. Dietele traditionale nu aduc un aport insuficient de fibre, in medie doar 15 de grame pe zi, in conditiile in care, cantitatea ideala de fibre intr-o zi trebuie sa ajunga la 21 – 25 de grame pentru femei si 30 – 38 de grame pentru barbati. In 100 de grame de fasole se gaseste jumatate din necesarul de fibre pentru o zi, fapt care este suficient pentru a recomanda fasolea in diete. Pe langa acestea, ca bonus, fasolea are abilitatea de a reduce in special concentrata de grasimi saturate din sange. Grasimile saturate fiind cele mai rele pentru sanatate, si considerate responsabile pentru producerea suferintelor cardio-vasculare. Continutul mare de fibre face ca fasolea sa se digere incet, mentinand pentru un interval mare de timp senzatia de satietate. In plus, fasolea este un aliment care are un indice glicemic mic, astfel ca nu stimuleaza secretia de insulina din sange, deci tine apetitul sub control. Intr-un studiu recent, persoanele care consuma regulat fasole au avut, in medie, sapte kilograme mai putin si o talie mai subtire decat cei care nu au inclus fasolea in dieta. Fasolea este bogata in antioxidanti si o clasa de substante care reusesc sa anuleze efectele radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt compusi care rezulta in urma metabolismului si care sunt favorizanti in aparitia cancerului si in procesul general de imbatranire. Luand in calcul toate acestea, nutritionistii recomanda consumul a minim 500 de grame de fasole pe saptamana, pentru o dieta echilibrata si sanatoasa. Daca vrei sa incerci dieta cu fasole, cu scopul de a scadea in greutate, cantitatea recomandata creste la 1.400 de grame de fasole pe saptamana, adica 200 de grame de fasole boabe pe zi. [next]Regulile dietei sunt simple si destul de usor de respectat. Iata cantitatile: – lactatele degresate si branza de vaci, in cantitate de 150-200 de grame pe zi; – doua fructe pe zi – mere, portocale sau fructe de padure; – o salata mare pe zi, din legume crude si/sau salata verde; – patru portii de carne de 100 de grame (pui si peste), pe saptamana, – o portie de orez, si una de cartofi de 50 si respectiv 100 de grame, pe saptamana, – 10 linguri de ulei si cinci lingurite de miere, intr-o saptamana, – o cafea pe zi cafea, si doua cani de ceai de plante neindulcite, pe zi; – Dieta include, ca bonus trei pahare de suc de rosii si trei pahare de suc de portocale pe saptamana, precum si trei portii de supa de legume; Evident, zilnic dieta impune minim 1,5 litri de apa Ideal este ca fasolea sa fie simpla, bine fiarta sub forma de salata cu usturoi, sare, piper, suc de lamaie si putin ulei. Este recomandata si fasolea batuta, dar fara garnitura de ceapa prajita, precum si ciorba de fasole, dar fara carne. Este permisa si traditionala mancare de fasole (iahnia), fara afumatura. Incearca supa de fasole, crema de fasole, dar si fasolea cu rosii. Toate retetele se preteaza perfect pentru dieta cu fasole.