Piersicile sunt unele dintre cele mai bune fructe, iar mijlocul verii este varful sezonului. Iata doar cateva din detaliile nutritonale si beneficiile pe care le aduc piersicile. In primul rand o piersica are 87% apa, deci este o cale perfecta de rehidratare. Este unul dintre fructele foarte bogate in potasiu, un mineral care contribuie in mod natural, la mecanismele metabolice, care elimina toxine. In 100 de grame de fruct se gasesc 200 miligrame de potasiu, dar si cantitati importante de fier, fosfor si magneziu, ale caror proportii sunt considerate ideale de nutritionisti. Trebuie spus ca piersica nu contine nicio unitate de sodiu, ceea ce face din acest fruct unul perfect pentru personele care sufera un dezechilibru al raportului de sodiu si potasiu, si pentru cele carora le este recomandata o dieta saraca in sodiu. Piersicile au si zinc – ideal pentru sanatatea pielii, dar si cantitati pretioase de mangan, cupru si seleniu, necesar unui metabolism sanatos. In ceea ce priveste vitaminele pe care le contin, piersicile sunt o excelenta sursa de provitamina A. Doar 100 de grame de piersica asigura jumatate din necesarul de vitamina A, pentru o zi. Un detaliu care este caracteristic piersicilor este acela ca raportul dintre vitamina C (7 mg/100 g), si vitamina A este perfect, astfel ca cele doua vitamine se asimileaza complet. Pulpa fructului contine exact 2 grame de fibre pentru 100 de grame de fruct, grasimi monosaturate pretioase si aminoacizi fundamentali. Toate acestea, si inca multe alte detalii nutritionale, fac din piersici un beneficiu absolut pentru sanatate. Piersicile sunt recomandate in dieta bebelusilor, in diete in general, si in perioadele de convalescenta. Cura de piersici regleaza tranzitul intestinal, echilibreaza raportul dintre sodiu si potasiu, si reface depozitele de vitamina A. Proprietatile diuretice ale piersicilor le recomanda in curele de slabire, dar si in afectiuni ale rinichiului. Piersicile sunt ideale ca tratament adjuvant in infestarea cu viermi intestinali, mai ales la copii. Fiind foarte bogate in oxidanti, cura de piersici, indeparteaza riscul aparitiei tumorilor canceroase si stimuleaza sistemul imunitar, pregatind organismul pentru perioada de toamna-iarna. Piersicile au proprietati sedative usoare si camante naturale, find recomandate seara, pentru un somn odihnitor. Nu in ultimul rand piersicile tonifica sistemul cardio-vascular si ajuta la prevenirea afectiunilor oculare (mai ales a cataractei). Piersicile sunt un remediu ideal impotriva anemiei, provocata de carenta de fier, sau de proasta asimilare a fierului in organism, datorita cantitatii importante de fier pe care o contin si care se absoarbe foarte bine in tubul digestiv. Trebuie spus ca cea mai mare parte a mineralelor din piersica sunt concentrate in zona din interiorul fructului, de culoare rosiatica. Ca sa fie eficienta cura de piersici trebuie respectata cel putin doua saptamani, timp in care este recomandat consumul a 500-700 de grame de piersici pe zi, sub forma de fruct intreg. Sucul de piersici, chiar daca este preparat in casa, este lipsit de unii din nutrientii care exista in fructul intreg. Cea mai mare parte a beneficiilor pe care le aduce piersica pentru sanatate se regasesc si in fructul conservat, prin congelare sau sub forma de gem.