O lectie de nutritie

O lectie de nutritie

In teorie toata lumea crede ca stie ce inseamna „nutritie sanatoasa” si  „alimentatie echilibrata”, dar in fapt de cele mai multe ori gresim, iar greselile ne aduc prejudicii grave de sanatate.

Studiile au dovedit ca oamenii manaca monoton, mananca putine legume si putine fructe, prea multa carne, prea multe dulciuri, prea putine cereale integrale si prea multe fainuri rafinate. S-a dovedit ca oamenii beau prea putina apa si prea multe sucuri acidulate si dulci. O alta gresala este faptul ca femeile si barbatii consuma aceeasi cantitatea de alimente. Si mai grav este faptul ca, portiile copiilor sunt atat de mari, incat ar satura un adult. Si, din nefericire, un astfel de stil de viata este, foarte des, considerat sanatos. Din aceste greseli vin marile probleme legate de kilogramele in plus.

 Pentru toate aceste motive enumerarea principiilor alimentatiei sanatoase este o lectie necesara de la care nu trebuie sa lipseasca nimeni, pentru ca diferenta intre bine si ceea ce credem ca este bine este, uneori,  foarte mare.

 Principiul 1
Nu exista aliment perfect. Nu exista niciun aliment daunator. Necesarul de vitamine, minerale si nutrienti vine doar din consumul diversificat de alimente.
Exceptie: exista un singur aliment perfect – laptele matern, ca unica sursa de hrana pentru bebelusii de pana la sase luni.

 Principiul 2
Alimentatia trebuie sa fie diferita de la individ la individ in functie de varsta, sex, activitati generale si activitati ocazionale. 

Principiul 3
Exista sase categorii principale de alimente, care trebuie incluse, in proportiui variabile, in alimentatie.
1. Carne, peste si oua – asigura proteine si fier.
2. Produse lactate – asigura calciu si proteine.
3. Grasimi – sursa de vitamine A, D, E si acizi grasi esentiali.
4. Fructe si legume – sursa de fibre, vitamine, vitamina C, minerale si apa.
5. Cereale – asigura carbohidrati si proteine vegetale, vitamine din grupul B.
6. Apa – ca singura bautura esentiala.
Exceptie: Dulciurile si alcoolul nu fac parte din categoria alimentelor esentiale, dar pentru ca sunt o sursa de placere si convivialitate sunt acceptate si considerate necesare in alimentatie.

Principiul 4
Pentru a acorperi toate necesitatile nutritionale ale organismului, alimentele din fiecare categorie in parte trebuie consumate cat mai diversificat. Daca consumi doar mere si cartofi, de exemplu, nu inseamna ca mananci fructe si legume.

Principiul 5
O alimentatie echilibrata este evaluata saptamanal, nu zilnic. Este foarte sanatos sa consumi peste, dar in niciun caz in fiecare zi, ci de doua ori pe saptamana, dupa cum este foarte bine daca reduci consumul de carne, dar acest aliment este necesar unei diete echilibrate, si trebuie inclus in alimentatie, cel putin de doua ori pe saptamana.

 

 [next]Principiul 6
Moderatia este una din regulile de baza ale alimentatiei sanatoase. Nu este suficient sa consumi alimente sanatoase, trebuie sa evaluezi corect cantitatea. De exemplu, grasimilie sunt fundamental necesare, iar in absenta lor organismul nu primeste o serie de vitamine si aminoacizi fundamentali, fara de care nu poate functiona, dar nu poti consuma doar grasimi.
 

Si reversul este valabil: eliminarea completa a unui grup de alimente, creaza deficiente si riscuri majore pentru metabolism.

 Principiul 7
Exista o suma de reguli, general valabile. Sunt obligatorii indiferent de varsa, sex, activitate, indiferent daca ai o greutate normala sau peste normal, indiferent daca respecti o cura de slabire sau daca vrei sa te ingrasi:

 – Trei mese pe zi.
– Fiecare masa trebuie sa contina un fruct sau o leguma in stare cruda.
– Consuma un produs lactat la fiecare masa.
– Mananca o cantitate de carne sau peste, de dimensiunea palmei tale, o data pe zi, la una din cele doua mese principale (pranz sau cina). In decurs de o saptamana repartitia trebuie sa respecte regula: o portie de carne de vita, doua-trei de carne alba si doua-trei de peste.
– Necesarul de grasimi al organismului este acoperit de echivalentul a trei-patru linguri de ulei pe zi (aici sunt incluse si grasimile din carne, si cele din lactate si uleiuri). Grasimile trebuie sa fie variate si sa provina din lactate, carne si vegetale si sa fie, mereu, in cantitati mici.
– Una din mesele principale trebuie sa contina legume verzi, iar alta amidon.

 Principiul 8
Asa cum exista o suma de lucruri care trebuie respectate, o alta serie se situatii trebuie evitate. Sau macar trebuie sa incerci sa nu perseverezi in repetarea acestor greseli: 

– Nu sari peste niciuna din  mesele principale ale zilei
– Nu manca la aceeasi masa feluri de mancare asemanatoare, sau foarte bogate in grasimi si carbohidrati.
– Nu manca dulciuri rafinate si nu bea alcool la mai mult de o masa din zi.
 

Toate aceste principii, repectate, sunt garantia unei vieti sanatoase, sunt o cale prin care iti asiguri echilibrul metabolic, si iti pot garanta, la orice varsta, indiferent de sex, o silueta agreabila.