Dieta cu antioxidanti

Dieta cu antioxidanti

Radicalii liberi sunt rezultatul tuturor proceselor metabolice din organism, sunt toxici, iar aparitia lor in organism este determinata, in plus, si de poluare, de stres, de alimentatie, acestia fiind produsi si in urma efortului fizic, a fumatului si a radiatilor ultraviolete. Radicalii liberi produc imbatranirea celulara, stimuleaza depunerea de grasimi, afecteaza activitatea normala a organelor, tulburand procesele celulare. Radicalii liberi sunt responsabili de producerea mutatiilor la nivelul AND-ului. Acest rau major poate fi combatut prin consumul de antioxidanti naturali. Antioxidantii se gasesc in orice celula si protejeaza organismul de distrugerile provocate, la nivel celular, de radicalii liberi.

Keri Glassman nutritionstul care a prefectionat detaliile dietei cu antioxidanti este cea care a adus si toate argumentele in favoarea acestei diete, supranumita “dieta cu O2” care se bazeaza pe alimente foarte bogate in antioxidanti. Dieta te ajuta nu doar sa slabesti, ci iti intinereste fiecare celula, fie ca este vorba despre celulele pielii sau cele ale organelor interne.

Dieta se bazeaza pe o unitate de masura, denumita: capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi (ORAC) care poate fi stabilita concret prin analize de laborator. Dieta cu antioxidanti iti permite sa acumulezi  30.000 puncte ORAC pe zi, de zece ori mai mult decat in cadrul unei diete clasice, care se invarte in jurul valorii de 3.000 de puncte. O asemenea cantitate de antioxidanti este capabila sa netezeasca riduri, sa topeasca depozitele adipoase, sa limpezeasca mintea si sa blocheze forme incipiente de cancer. In plus tonifica tot sistemul cardiovascular, intensifica metabolismul si curata de toxine fiecare celula. Factori de decizie din cadrul Uniunii Europene, care se ocupa de siguranta alimentara, au intentia ca indicele ORAC, sa fie trecut ca toate celelalte informatii nutritionale, pe eficheta fiecarui produs, destiant consumului alimentar. Factorul antioxidant variaza de la un produs alimentar la altul.

Iata care sunt cele mai bogate alimente in antioxidanti.

Anghinarea, pentru 60 de calori, la 100 de grame de produs are 7.900 de puncte ORAC, plus ca este plina de fitochimicale care determina scaderea nivelului de colesterol. Apa cu lamaie este minunata, dar devine ideala daca adaugi si coaja de lamaie pentru suplimentul  de pectina, o fibra solubila, a carei proprietate demonstrata este aceea de te ajuta la pierderea in greutate. Adauga un strop de suc de lamaie, dar si coaja rasa, la fiecare dintre cele opt pahare de apa pe care trebuie sa le bei in fiecare zi, si vei adauga 3.200 de puncte ORAC la dieta ta.

Grapefruit rosu: Un studiu a constatat ca persoanele care au mancat o jumatate de grapefruit la fiecare masa au pierdut 3,6 kilograme in 12 saptamani, in timp ce persoanele care au baut suc de grapefruit de trei ori pe zi, au pierdut 3,3 kilograme in acelasi interval de timp. Licopenul din soiul rosu este un mare atuu in protectia naturala impotriva cancerului. Jumatate de grapefruit are 1.900 de puncte ORAC. Smochinele cresc cantitatea de antioxidanti din sange, timp de patru ore, imediat dupa consum, mult mai mult timp decat in cazul altor alimente. Doua smochine mici aduc 2.700 de puncte ORAC.

Ardeiul gras rosu este o combinatie unica prin cantitatile mari de vitamine A, C, E, care fac din aceasta leguma un superaliment. O jumatate de ardei inseamna 600 de puncte ORAC. Pepene rosu: este unul din fructele care fac munca cremelor de protectie antisolara. Concentratia de licopen din acest fruct asigura o protectie echivalenta unei creme cu factor de protectie 20. In plus are 200 de puncte de ORAC.

Fasolea, minunata pentru continutul de saponine, inhibitori de proteaza si acid fitic, apara celulele de agresiuni care pot determina modificari ale AND-ului si care duc la aparitia cancerului. O jumatate de ceasca de fasole are 7.800 de puncte ORAC. Prunele sunt deosebit de eficiente, prin substantele pe care le contin, impotriva depresiei, plus ca 200 de grame de prune inseamna 4.100 puncte ORAC.

In seria alimentelor foarte bogate in antioxidanti se afla si ciresele, 200 de grame au 3.500 puncte ORAC, ciocolata neagra, bogata in flavonoide, 50 de grame de ciocolata avand 5.900 de puncte ORAC si coacazele, care intr-o ceasca au 9.700 puncte ORAC, si care actioneaza prin reducerea inflamatiilor, si impiedica fenomenele de imbatranire a celulei nervoase. In top se numara si scortisoara, care poate inhiba anumite boala Alzheimer. O lingurita de scortisoara adauga 7.000 puncte ORAC, in dieta ta zilnica.