Este inutil sa-ti restrictionezi aportul de carne, mai ales in cursul unei diete. Nu te va ajuta cu nimic, pentru a scapa de kilogramele in plus, ba chiar din contra, absenta carnii din alimentatie va duce la pierdera de masa musculara, iti va strica tenul si va produce modificari metabolice care dauneaza sanatatii. Specialistii nutritionisti francezi sustin ca dietele proteice sunt cele mai indicate, iar acestea au la baza consumul de carne. Dar, pentru ca mereu exista un dar, mai ales cand este vorba despre nutritia sanatoasa, nu este recomandata orice fel de carne. Esentiala este si cantitatea de carne consumata la o masa, ideal fiind intre 150 si 200 de grame, o singura data pe zi. Carnea este bogata in proteine si este fundamental necesara pentru buna functionare a organismului, pentru musculatura si sanatatea oaselor. Carnea, indiferent daca este carne rosie sau alba, este o sursa importanta de vitamine B, A si D, precum si de oligoelemente cum este fierul, care contribuie esential la oxigenarea tuturor celulelor din organism. Carnea joaca, de asemenea, un rol central in productia de energie si in sistemul imunitar. Diferenta dintre un tip de carne si altul este data de calitatea acesteia, de cat este de proaspata si, in principal, de gradul de prelucrare. Una este o bucata de muschi de vaca, si alta salamul, plin de nitriti, conservanti, grasimi toxice si sare. Cel mai bun argument este tabelul de calorii pentru diferite tipuri de carne, raportate la 100 de grame de carne gatita in stil clasic. – Pieptul de pui are 124 de calorii. – Friptura de porc are 125 de calorii. – Un cotlet de porc are 134 de calorii. – O friptura de manzat are 151 de calorii. – Carnea de iepure are 165 de calorii, iar carnea de rata 200. – Un hamburger cu 10% grasime are 200 de calorii, iar o bucata de pulpa de miel 226 de calorii. – Carnea de vitel are 230 de calorii, iar cea de oaie 180 de calorii. – Coastele de miel si de oaie au 270 de calorii, iar spata de miel 300 de calorii. – Coastele de porc au 390 de calorii. [next]Spre comparatie salamurile si alte preparate din carne au, in functie de tipul de carne folosit, au intre 200 si 670 de calorii, la 100 de grame de produs. Cele mai consistente sunt bacon-ul si salamul de tipul Chorizo, iar cele mai putin calorice sunca alba, muschiul file, care se invart in jurul a 150-200 de calorii, la 100 de grame. Concentratia de calorii creste cu atat mai mult cu cat produsul este mai mult preparat, astfel ca sunca de porc are mai putine calorii decat carnatii de porc, de exemplu. Carnea de pasare este mai putin calorica decat carnea rosie, daca se inlatura pielea. Carnea rosie este mai putin grasa si implicit are mai putine calorii decat carnea de porc. Numarul de calorii scade daca carnea este preparata un timp mai indelungat, daca este fiarta, si creste la produsele „in sange”, in cele la gratar cu carbuni si la cele prajite in grasime. Un secret important este acela al calitatii proteinelor din carne. Calitatea lor creste direct proportional, cu varsta animalului. In consecinta cele mai bune proteine le gasesti in carnea de vaca batrana! Principiul de baza in dietele proteice este sa mananci carne in cantitati mari, pentru ca asimilarea proteinelor se face cu un consum mare de calorii. Grasimile si dulciurile se asimileaza usor, iar efortul metabolic este minim. Afla mai multe despre regimul Dukan, cea mai renumita dieta cu proteine, aici.