Vorba aceea: mancatul asta, nu-i chiar asa simplu. Chiar asa! Masa de dimineata, tocmai pentru ca este suportul energetic pentru o zi intreaga, trebuie sa fie perfect adaptat activitatilor cotidiene si varstei. Cel putin asa sustin nutritionistii de la CERIN, cei care fac legea in ceea ce priveste regulile de baza ale nutritiei in Uniunea Europeana. Este necesar ca micul dejun sa contina patru categori de alimente, in cantitati diferite, pentru ca unele sunt nevoile unui pusti energic de 10 ani si altele acelea ale unui senior de 60. Micul dejun trebuie sa satisfaca patru nevoi fundamentale: energia, care vine din alimentele bogate in glucide si amidon, hidratarea, care este asigurata aportul de lichide, de la cafea la lapte, de la ceai la suc de fructe si apa, aportul unei parti din proteinele necesate si a 33 la suta din vitaminele si mineralele necesare unei zile. Micul dejun pentru copii (2-10 ani) Incepand de la doi ani un copil poate incepe sa „guste” din dieta adultului. In aceast segment de varsta necesarul de calorii variaza de la 1.200 la 2.200. Micul dejun ideal trebuie sa contina: o cana de lapte, o lingurita de cacao, un fruct (o mandarina, o caisa sau struguri), doua felii mici de paine, 30 de grame de unt, o lingurita doua de dulceata sau miere. O varianta ar putea fi un bol mic cu cereale si lapte, suc de fructe si o felie de branza alba. Micul dejun pentru adolescenti Este varsta la care tentatia de a sari peste micul dejun este maxima. O astfel de deprindere capatata la aceasta varsta va reprezenta un handicap pentru toata viata. Necesarul de calorii al unui adolescent este in jur de 2.500. Doua formule ideale pentru micul dejun. Un bol de cereale (50 de grame), cu lapte , doua fructe (o banana, doua fructe de kiwi) sau doua tartine cu paine integrala si carne alba, un pahar mare cu lapte si un fruct. Laptele poate fi inlocuit cu iaurt, un fruct poate fi schimbat pentru o lingurita de miere. Atentie la consumul de zahar rafinat si la calitatea cerealelor, care trebuie sa fie neaparat integrale. [next]Micul dejun pentru adulti Adultii au nevoie, in functie de sex, de la 2.000 la 3.000 de calorii. Micul dejun trebuie sa asigure, in medie, 30% din necesarul de alimente al zilei, si jumatate din calciul si glucidele pentru intregul interval. Cele mai bune variante de mic dejun sunt: o cafea cu lapte, doua tartine cu paine integrala 30 de grame de unt, doua lingurite de dulceata sau miere, un iaurt si suc natural de fructe, fara adaus de zahar. A doua varianta ar fi lapte sau iaurt, cereale (80-90 de grame), si o felie de branza alba, plus un fruct – un mar sau o portocala. Micul dejun pentru seniori Cand spun seniori ma refer la persoanele trecute de 60 de ani, eventual retrase din activitate, cu un program lejer, dar activ. Aportul de calorii se invarte in jurul valorii de 2.000 de calorii zilnic, cu o crestere importanta a dozei de calciu si vitamine. Micul dejun ideal este format din cafea cu lapte, paine cu unt (60 de grame), suc de fructe sau un iaurt mare, o felie de branza, 50-60 de grame de cereale si un fruct intreg. Variatiuni pe aceeasi tema Micul dejun poate contine, echilibrand celelalte cantitati de alimente un ou, doua fierte (pentru copii), friganele (dar se elimina dulceata si mierea), cu sirop de fructe (pentru adolescenti si copii), carne alba sau peste slab (pentru adolescenti, adulti se seniori). O gramada de idei si variante sanatoase pentru masa de dimineata gasesti aici.