Fructele sunt principala sursa de minerale si vitamine. Practic metabolismul se da peste cap si apar cele mai ciudate si grave probleme, daca nu consumi fructe. Fructele sunt vitale unei diete sanatoase, si in orice cura, indiferent daca scopul tau este sa slabesti, sa te ingrasi sau sa te tonifici. Zaharul din fructe, denumit fructoza are un indice glicemic relativ mic, asa ca practic nu exista motive pentru care fructele sa fie eliminate din alimentatie, sau din cursul unei cure de slabire. Mai mult, combustibilul pentru creier si inima, principalele organe ale corpului, este glucoza, iar fructoza din fructe este transformata de ficat, in glucoza. Important este faptul ca dintre toate glucidele, fructoza este cel mai sanatos zahar, si asta pentru ca ficatul depune minimum de efort pentru a desface fructoza, in molecule de glucoza. Pe de alta parte bagajul de calorii al fructelor este diferit de la soi la soi. Cele mai sarace in calorii sunt zmeura, murele, afinele, capsuni, caise, piersici, merele, perele, portocalele, kiwi. Sucul fructelor are aproape acelasi numar de calorii ca si fructul din care provine, dar este mai putin benefic decat fructul intreg, pentru se pierde aportul de fibre pe care il aduce fructul „cu totul”. Iar fibrele sunt cele care se lipesc de grasimile din intestin si le elimina. Fructele uscate sunt foarte calorice, tocmai pentru ca prin pierderea apei, concentratia de zahat creste. Fructele tropicale (aproape toate) au un indice caloric mare. Mango, guava, nuca de cocos, avogado, bananele au multi carbohidrati si mult zahar. Dar chiar si asa, consumate rational, nu acestea sunt cauza kilogramelor in plus. Un alt aspect este acela al concentratiei de minerale si vitamine, raportate la numarul de calorii. Pepenele rosu are 30 de calorii/100 de grame, dar aportul de vitamine, licopen si minerale este urias, raportat la aceasta valoare. La fel si pepenele galben, cu cele 35 de calorii la 100 de grame, este o adevarata injectie de sanatate. Iata cat zahar contin cele mai des intalnite fructe: – doua caise au 0.45g fructoza (o jumatate de lingurita de zahar) – o clementina (o lingurita rasa de zahar) – doua prune (o jumatate de lingurita de zahar) – o felie de pepene galben (o jumatate de lingurita de zahar) – doua fructe de kiwi (o jumatate de lingurita de zahar) – o portocala (o lingurita rasa de zahar) – o banana (o lingurita de zahar) – jumatate de mango (o lingurita de zahar) – un grapefruit (o lingurita de zahar) – trei linguri cu stafide (o lingurita jumatate de zahar) – un mar dulce (doua lingurite rase de zahar) – o para (o jumatate de lingurita de zahar) – 500 de grame de struguri (aproape opt lingurite de zahar). In concluzie, daca este sa compari cu zaharul din sucurile carbogazoase, unde un pahar de suc are doua-trei lingurite de zahar, sau cu zaharul din cafea (unde in medie folosim 4-6 lingurite pe zi, la cele doua, trei cesti de cafea), ai liber la fructe!