Apa transparenta, nisipul fin, zonele impadurite de pini de pe malul marii, porturile elegante si varietatea culinara atrag an de an in jur de 10 milioane de turisti straini. Chiar daca oferta culinara este multietnica, iubitorii dietei mediteraneene cauta inca fete autohtone care, in mod sigur, le vor oferi peste proaspat, salate de ardei cu ceapa si rosii (trempó) si ficat cu carofi si ardei la cuptor (frito mallorquin – foto sus). Ceea ce este mai surprinzator este ca la fiecare terasa este scris mare la intrare “pa amb oli” adica paine cu ulei. Si parca nu-ti vine sa intri cand vezi ca asta este o parte importanta a meniului! Dupa cateva zile insa, in care nu-ti inchipui ca o duc chiar atat de rau incat sa manance, ca fel principal, paine cu ulei, o simpla intrebare iti satisface curiozitatea si iti dai seama care este de fapt secretul acestei denumiri simple. Nu este altceva decat painea tipica catalana cu rosii frecate si ulei de masline, peste care pun fie jambon, fie ardei copti cu vinete, fie branza sau sobrasada, o pasta portocalie din carne cruda de porc, sare, boia si piper. (Vezi foto) . Desertul tipic maiorchin, care se afla, la fel ca ouale pictate din duty-free-ul romanesc, pe toate rafturile din aeroportul balear, este ensaimada, o coca asemanatoare cozonacului, in forma rotunda si plata, care poate fi umpluta cu crema sau simpla, acoperita cu zahar pudra. (Vezi foto jos). Judecand dupa rezultatele sportive ale lui Jorge Lorenzo (Moto Gp) si Rafa Nadal (Nr 1 ATP), ambii hraniti ani buni cu paine cu ulei si ensaimada, nu ramane decat sa le urmam exemplul, sa nu renuntam la carbohidrati si cine stie…poate castigam si noi ceva!