Totul despre marar

Totul despre marar

Mararul este o planta mediteraneeana si a fost pomenita ca „planta cu efecte vindecatoare“ in celebrul „Papirus Ebers“, cea mai cuprinzatoare scriere despre plante medicinale din Egiptul Antic. In Grecia Antica era considerat un semn al bogatiei, Hippocrate il folosea pentru curatirea si ingrijirea gurii, iar soldatii isi calmau ranile cu suc de marar.

Mararul este bun cu totul. Frunzele, semintele si tulpina. Continutul in ulei volatil al mararului variaza intre 2,5-4% (in frunze si in ramurile tinere) si 3–6% in seminte. Contine cantitati apreciabile de calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu si sodiu, vitaminele A, B si C. Uleiul volatil de marar contine intre 40–60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un intes efect anti-cancerigen si care neutralizeaza efectele nocive, cu potential cancerigen, din noxele existente in fumul de tigara, de exemplu.

Uleiul volatil are un puternic efect antibacterian, iar semintele mararului (denumite impropriu seminte, pentru ca in fapt sunt fructele mararului) au cea mai mare concentratie de calciu din tot regnul vegetal.    

Mararul este indicat in: amenoree, anorexie, boli ale cailor urinare, boli de inima, dureri menstruale, insomnie, dar si in regimurile pentru slabit, pentru ca substante specifice continute de marar au proprietatea de a arde grasimile de pe abdomen.

 

Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen – hormonul feminin responsabil de cresterea naturala a sanilor si de intretinerea supletii pielii. 

Mesteca frunze si seminte de marar daca vrei o respiratie proaspata. In plus semintele au capacitatea de a calma dureri usoare de cap si de dinti. Un varf de lingurita de seminte de marar, mestecate, calmeaza sughitul si ajuta la o buna digestie.  

Mararul, in general actioneaza foarte eficient stimuland toate functiile intestinale si are un puternic efect antispastic, stimuleaza apetitul si, pentru ca are un continut foarte mare de potasiu, stimuleaza diureza.

Ghiveciul cu marar
Pentru toate acestea merita sa-l ai la indemana, in casa, chiar pe pervazul bucatariei
. Este foarte spornic, creste repede si se pastreaza verde si sanatos, in ghiveci. Are nevoie de pamant nisipos, temperatura constanta si apa din abundenta.  

Pune la fundul vasului un strat de pietris sau nisip. Semintele trebuie plantate la doi-trei centimetri sub pamant. Rasare in cel mult doua saptamani, creste repede si formeaza usor o tufa.  

Trucuri: rupe mereu varfurile, ca sa-l indesesti, si roteste periodic ghiveciul pentru ca planta sa nu se incline dupa soare.  

Avandu-l la indemana, cu certitudine, vei manca mai mult marar. Cum? In salata, combinat cu iaurt sau lapte in smoothy, in sosuri sau pur si simplu, din belsug, in mancare.