Fara condimente viata ar fi fada. Mai grav, fara condimente lumea ar fi plina de grasani. Nu glumesc deloc! Condimentele reusesc sa faca doua lucruri dintr-o lovitura : dau aroma mancarii si in acelasi timp nu o lasa sa-si depuna grasimile pe trupul pe care tocmai il energizeaza. Primul batalion de lupta impotriva grasimii este condus de scortisoara. Aroma care-ti gadila narile ascunde in spate o forta de nedescris. Un studiu publicat de expertii in diabet arata ca o lingurita de scortisoara pe zi ajuta corpul sa reduca zaharul din sange si sa arda mai cu spor carbohidratii. Nu va repeziti asa repede la borcanul cu condimentul maroniu! Consumati cu masura pentru ca poate afecta ficatul, in caz de “supradoza”. Cand ma gandesc la condimente, primul care-mi rasare in minte este piperul. Nu lipseste din nici o mancare pe care o fac. Piperul negru, caci despre el e vorba, imbunatateste digestia si ajuta la absorbtia nutrientilor in tesuturi. In plus, contine piperina care accelereaza metabolismul cu pana la 8%. Mmmm, mustar. Ma dau in vant dupa el cand vine vorba de condimente. In afara faptului ca imi provoaca mici bule de placere pe limba, il iubesc pentru ca ma ajuta sa ard mai repede grasimile. Specialistii de la Oxford Polytechnic Institute au descoperit recent ca doar mancand o lingurita de mustar iute, poti arde 45 de calorii in cazul unei mese de 700 de calorii. Asta da afacere ! Last but not least, ariergarda plutonului de condimente. Ghimbirul. Iute si aromat, a fost folosit de secole in scopuri medicinale. Astfel s-a aflat ca are si efect diuretic. Imbunatateste mobilitatea gastrica si sporeste absorbtia de colesterol. In concluzie, o nutritie sanatoasa alaturi de mana de condimente potrivite si putin sport, ne readuce in forma cat ai zice “condimente”.