Nucsoara, condimentul exotic

Nucsoara, condimentul exotic

 

Nucsoara este originara din India. Desi numele te poate induce in eroare, nucsoara nu este o nuca, ci samburele unui fruct care seamana cu piersica. Candva unul dintre cele mai scumpe condimente, azi accesibila oricui, nucsoara are o aroma fina si un gust dulce-iute. Contine un amestec complex de uleiuri aromatice care aduc a portocala, lamaie si camfor. Nucsoara este un fel de sora a scortisoarei, motiv pentru care sunt folosite foarte des impreuna, pentru ca se completeaza una pe alta.

 

In gastronomie, nucsoarea este foarte des utilizata in Asia, dar a cucerit si bucataria europeana, adusa de Marco Polo. In Orient, nucsoara se adauga in cafea si ceai, grecii o combina cu scortisoara, iar rezultatul este cu totul si cu totul special. Grecii pun nucsoara si scotisoara in amestecurile de carne pe care le folosesc in musacale si chiftele, iar efectul este savuros. Italienii o combina cu sucul de rosii, care pune in evidenta latura picanta a condimentului.

 

Este nelipsita din preparatele dulci cu branza moale. Nucsoara face un duet apetisant cu vanilia. Se adauga in bauturi, in vin fiert, in alcool rafinat si in unele sortimente de whiskey.

 

 

 

Merge de minunte cu toate legumele toamnei. Iata cateva combinatii, pentru a caror savoare si eleganta gustativa, garantez. Adauga pudra de nucsoara, proaspat macinata peste broccoli si conopida gatite la aburi si peste cartofii copti, dupa moda olandeza. Presara nucsoara peste oua ochiuri si in pastele cu branza. Inceaca sa adaugi nucsoara in piureul de spanac, asa cum fac italienii, si nu te vei mai opri din mancat. Adauga nucsoara in pilaful de pui si peste pestele prajit.

 

Pune nucsoara si scortisoara in parti egale in placinta cu branza, in cea cu dovleac si in placinta cu mere.  Una peste alta, nucsoara este un aliat eficient intr-o nutritie sanatoasa.

 

[next]Pe langa toate acestea nucsoara are si cateva proprietati care o recomanda ca un beneficiu pentru sanatate.

 

Nucsoara creste temperatura corpului – fiind indicata in starile gripale, este un stimulent nervos, in cantitati mici, si are efecte analgezice. Tot in cantitati mici, nucsoara stimuleaza digestia si este un excitant usor. In doze mai mari, nucsoara este un calmant general si induce somnul. Nucsoara este un remediu in bolile reumatismale si pentru afectiunile pulmonare.

 

Iata cateva utilizari mai putin stiute ale nucsoarei

 

1. Vindeca repede cosurile. Combina cateva picaturi de lapte cu pudra de nucsoara pana rezulta o pasta. Aplica preparatul pe cos. Are efect antiinflamator, reduce roseata. Acest tratament se aplica punctiform, strict pe locul cu probleme.

 

2. Regleaza tranzitul intestinat. Pune un varf de cutit de pudra de nucsoara peste cerealele de la micul dejun. Efectul este uluitor.

 

3. Pentru un somn bun adauga intr-un pahar de lapte cald o lingurita de miere si un varf de cutit de nucsoara, si du-te sa te culci repede ca sa nu adormi pe drumul spre dormitor!

 

4. Uleiul de nucsoara ajuta la calmarea gingiilor dureroase si a nevralgiilor dentare.

 

5. Imbunatateste starea de spirit, reduce stresul si creste dorinta sexuala.

 

Nucsoara este un condiment care nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie. Poti folosi pudra gata macinata, dar trebuie sa ai grija sa fie pastrata intr-un recipient bine inchis, la loc uscat, sau samburele intreg, din care sa razi cand si cat iti trebuie. Ultima varianta, mai scumpa, o sa-ti ofere cu adevarat gustul si aroma nucsoarei.