Legumele si fructele sunt bune, dar nu in exces. Nu ma asteptam sa aud asta chiar din gura specialistilor, ci doar din a celor ahtiati de junk-food, dar iata ca se intoarce lumea cu susul in jos. Explicatiile date de nutritionisti sunt pertinente. Prea multe cruditati pot crea disconfort digestiv, in cazul in care suferiti de gastrita sau ulcer. Sa nu mai vorbim de banane si struguri, fructe vinovate de cresterea in greutate. Bineinteles, in cazul in care sunt consumate in exces. Fructele si legumele contin fibre care in procesul de descompunere, cu “ajutorul” bacteriilor care misuna prin colon, produc gaze si balonare, efect mai grav sau mai putin grav in functie de organismul in care se afla. Persoanele cu intoleranta la fructoza sunt la randul lor afectate de consumul excesiv de fructe. Efectele sunt multe si neplacute incepand cu crampe abdominale pana la diaree. Daca va regasiti in descriere, aflati ca nutritionistii va recomanda sa mancati mai multe legume. Nu doar merele ingrasa ci si bananele sau strugurii, mancati in cantitati industriale. Taberele sunt pline de struguri imbietori, insa tineti minte in timp ce savurati bob cu bob ca un kilogram de struguri contine 200 de grame de zahar. Un aport caloric ridicat il au si sucurile de fructe, in special cele de mere sau pere, preparate fara coaja. Nu putem avea o nutritie sanatoasa fara fructe si legume, asa ca pentru a preveni disconfortul digestiv pe care ni-l pot crea, nutritionistii recomanda consumarea acestora intre mese, pe stomacul gol.