Persoanele care adopta o dieta mediteraneana, bogata in legume, fructe, nuci, seminte si peste, sunt mai putin predispuse sa dezvolte diabet de tipul II. Acestea sunt concluziile unui studiu ale carui rezultate au fost publicate de Diabetes Care. La studiu au participat 418 adulti, cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani, care au urmat fie o dieta mediteraneana in care grasimile au fost inlocuite cu ulei de masline si cu grasimi nesaturate, provenite din nuci. In cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o dieta mediteraneana – bogata in legume, cereale cu continut ridicat de fibre, peste si grasimi nesaturate, mai ales ulei de masline si de nuci, si saraca in carne rosie si lactate grase – au prezentat mai putine riscuri de a dezvolta diabet. Voluntarii care au participat la studiu, prezentau cel putin trei factori de risc cardiac: hipertensiune arteriala, erau supraponderali si fumau. Voluntarilor nu li s-a cerut sa faca sport sau sa se limiteze la un anumit numar de calorii. Fiecare a fost lasat sa manance cat vrea, respectand insa regulile alimentare descrise mai sus si principiile dietei mediteranene. La patru ani de la debutul studiului, dupa ce au fost luati in considerare alti factori de risc, precum greutatea, dependenta de fumat, nivelul de exercitii fizice efectuate, cercetatorii au putut afirma ca dieta mediteraneana reduce cu 52% riscul de diabet comparativ cu o simpla dieta saraca in grasimi. Dietele traditionale din Grecia, Italia si alte tari mediteraneene ofera protectie impotriva multor boli, printre care si diabetul de tip II. Eficienta dietei sporeste daca aporut de calorii este mentinut in limitele normale, raportate la varsta, sex la gradul de efort fizic al fiecaruia. Diabetul de tipul II, cea mai frecventa forma de diabet, fiind foarte raspandit ca urmare a unui consum cu un continut ridicat de zahar si grasimi. Peste 220 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diabet de tipul II.