Zgomotul strica gustul mancarii

Zgomotul strica gustul mancarii

 

Daca te-ai intrebat de ce este atat de fada mancarea in avion, afla ca nu este vina companiilor aeriene ci a zgomotului de fond.

 

Un studiu citat de BBC news arata ca, in realitate, zgomotul de fond influenteaza in mod direct si imediat felul in care percepi gustul hranei. In avion situatia este relevanta. Zgomotul motoarelor, intens, permanent este cel care pare a fi responsabil pentru felul in care oamenii percep gustul a ceea ce mananca.

 


Concluziile au la baza un studiu. Un grup de voluntari a mancat exact acelasi fel de mancare in conditii de liniste si altii pe fondul de sunete produse de motoarele unui avion. Fara exceptie toti au apreciat ca mancarea asociata cu zgomotul a fost fada, nesarata si fara aroma. Voluntarii au apreciat ca mancarea nu are suficienta sare sau zahar. Aceleasi persoane au mancat exact aceasi mancare in conditii de liniste, iar de data aceasta mancarea a fost apreciata, de toti, ca fiind gustoasa.

 


Cercetatorii au mers mai departe si sustin ca modului in care este perceput gustul tine de mult mai multi factori. Pe langa zgomot, mirosul mediului ambiant si gravitatia sunt la fel de importante.

 

Astronautii, de exemplu, care sunt afectati de lipsa de gravitatie si de zgomotul de fond al motoarelor, primesc o mancare cu gust foarte pregnant, penstru ca doar asa sunt capabili sa simta gustul a ceea ce mananca.

 


Cercetatorii sunt de parere ca daca zgomotul ambiental din locul in care mananci este placut, mancarea o sa para mult mai gustoasa.

 

Concluzia este ca nu doar talentul bucatarului da gust mancarii, ci si zgomotul de fond. In consecinta daca vrei sa te bucuri de bucate, mananca in liniste, departe de zgomotele tari si continue.