Vitamina C sau acidul ascorbic, indeplineste un rol primordial in formarea colagenului – factor esential in cresterea si refacerea celulelor tesuturilor, a gingiilor, vaselor sangvine, oaselor si dintilor. Vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism, activeaza sistemul imunitar, protejeaza impotriva afectiunilor cardio-vasculare, previne afectiunile oculare si intretine pielea. Iar toate acestea sunt doar cateva din actiunile benefice ale vitaminei C in organismul uman. O concentratie crescuta de vitamina C in sange este o garantie a sanatatii, scrie Web MD. Doza zilnica uzuala este de 500 de miligrame pe zi, ceea ce inseamna, in medie cinci portii de legume si fructe zilnic. Cercetatorii americani considera ca doza maxima de vitamina C este de doua grame pe zi, astfel ca acestia recomanda consumul de fructe si legume si un supliment de maxim 500 de miligrame, pentru a atinge un gram de vitamina C, zilnic. Vitamina C este consumata mult mai repede in conditii de stres, intervenind in mecanismele fiziologice fine care fac organismul capabil sa-i faca fata. Vitamina C se elimina din organism la 2-3 ore de la administrare. Combinata cu magneziu, o parte din fenomenele adverse – trecatoare si trazitorii, pe care le poate provoca vitamina C, sunt anulate. In plus administrarea, concomitent cu vitamina C, de magneziu reduce la minim riscul de formare a pietrelor la rinichi. Monoxidul de carbon distruge vitamina C, dar si apa (legumele tinute in apa pierd o parte din vitamina C), caldura, prelucrarea termina a alimentelor, lumina si oxigenul, iar eficacitatea acidului ascorbic este maxima in prezenta bioflavonoidelor si a calciului. [next]Fumatorii si varstnicii au nevoie de cantitati sporite de vitamina C. Fumatorii ar trebui sa stie ca fiecare tigara fumata distruge intre 25 si 100 miligrame de acid ascorbic, asa ca pentru acestia este recomandat un aport crescut de vitamina C care functioneaza ca un real antidot. Vitamina C este unul dintre cei mai eficienti antioxidanti, protejand organismul de radicalii liberi. Un aport sanatos de vitamina C, mai ales din surse naturale, reduce riscul aparitiei cancerului, regenereaza depozitele de vitamina E, imbunatateste absorbtia de fier in organism, stimuleaza procesul de vindecare a ranilor, sustine sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor virale. Vitamina C imbunatateste functionarea anticorpilor si este utila in procesul de distrugere a toxinelor produse de bacterii. Se poate spune ca sistemul imunitar este dependent de vitamina C. Vitamina C este deosebit de utila in prevenirea afectiunilor articulare degenerative, de la artrita la reumatism ca urmare a efectului intens pe care il are in combaterea radicalilor liberi. Avem tendinta sa asociem gustul acru cu prezenta de vitamina C in alimentul respectiv, dar cele mai bogate alimente in vitamina C nu sunt neaparat si acre. Cele mai bogate alimente in vitamina C sunt, in ordine: ardeiul gras, patrunjelul, broccoli, conopida, macesele, capsunile, lamaia, portocalele, varza alba si varza rosie, morcovii, telina. In mai mare sau mai mica masura toate legumele si fructele contin vitamina C. Consumul constant al acestor legume si fructe, sucurile naturale preparate din acestea sunt o sursa perfecta de vitamina C. Este important de spus ca nu exista exces de vitamina C, dar deficientele si un aport insuficient sunt des intalnite. Printre cele mai cunoscute simptome ale deficitului de vitamina C se numara: anemia (ca urmare a faptului ca vitamina C intervine in absorbtia fierului), sangerari nazale, pielea uscata, imunitate scazuta in fata infectiilor.