Bacania Veche e un fel de Narnia. Cum ai trecut pragul casutei de pe colt, te trezesti in alta lume. Am fost un fel de Dietetik intr-un Wonderland decorat cu sticlute pline de ulei de nuca, alune sau migdale. Trecerea intr-o astfel de lume se face mirosind o trufa pe care Marius Tudosiei a scos-o, cu miscari de magician, dintr-un borcan plin de orez. In timp ce gust o limonada cu lemongrass, Marius Tudosiei imi explica de unde a pornit ideea afacerii. De la dorinta de a manca ceva bun. Ca sa nu mai alerge dupa delicatese prin tot Bucurestiul, barbatul s-a gandit ca ar fi mai usor atat pentru el cat si pentru cei ca el, sa stranga totul intr-un singur loc. Si in timp ce ma plimb printre roti apetisante de branza maturata, peste afumat in crengi de brad si dulceata de lapte, imi dau seama ca are dreptate. Desi mica, Bacania este incapatoare. Privirea imi zboara de la condimente de care nu am mai auzit, pana la pasta de masline sau biscuitii si cerealele bio pentru copii. Toate produsele de aici sunt total lipsite de conservanti, coloranti, acidifianti si arome identic naturale. Sunt in majoritate produse artizanale sau chiar produse in casa. Cozonacii sunt la ei acasa, pastele sunt si ele facute cu drag si trecute prin aparatul nou cu care ni se lauda Marius Tudosiei. De credeti ca nu mai am ce povesti va inselati. Nu pot sa trec peste painea cu hribi, o exclusivitate a Bacaniei si mai mult, o creatie proprie. Marius ne-a povestit cum aroma puternica a hribilor se pastreaza si dupa ce se raceste painea, dar este atat de proeminenta in primele zeci de minute dupa coacere incat ai senzatia ca mananci chiar o mancare de hribi. Bacania Veche e pentru toate gusturile si regimurile de viata, asa ca si cei care tin diete au de unde alege. Il las pe Marius Tudosiei sa va povesteasca mai multe, in interviul pe care l-am facut cand am fost in vizita la Bacania Veche.