Le Beaujolais nouveau est arrivé !

Le Beaujolais nouveau est arrivé !

Povestea vinului de Beaujolais e impresionanta. In fiecare an, in cea de-a treia joi a lunii noiembrie este lansat pe piata vinul obtinut din strugurii care s-au bronzat in soare anul acesta.


La Paris, dar si la Londra, la Londra, la New York, la Tokyo, iar mai nou si în multe orase din China, bautorii de vin asteaptà cu emotie ziua aceasta pentru ca acum este lansat pe piata noul vin de Beaujolais.
Nimeni nu are voie sà-l guste înainte de noaptea de miercuri spre joi, si înainte de miezul noptii.


Gestul destuparii unei sticle de Beaujolais, primul vin care ajunge la Paris din recolta de struguri a anului, are ceva sacru. Ca si formula pe care a inventat-o un viticultor de geniu, George Duboeuf, acum in virsta de 77 de ani. "Le beaujolais nouveau est arrive!",  poate fi clasata printre cele mai productive pe plan comercial modial.


In primii ani sarbatoarea noului vin de Beaujolais, care nici macar nu este un vin foarte select, s-a limitat la Paris si la Franta.
Treptat însà moda a devenit planetara si
Franta exporta acum 15 milioane de sticle de Beaujolais.


In ce-i priveste pe producatorii de Beaujolais care încearca in fiecare an sa-si amelioreze calitatea, numarul lor ajunge la 3000 de viticultori. Vinul are insa o mare problema.
Are viata scurta.

Ca orice minune care dureaza doar trei zile, vinul de Beaujolais este baut in general in primele trei zile ale lansarii sale pe piata, dupa care cade in uitare. Il puteti folosi insa pentru o dieta scurta cu vin.


Deja viticultorii se gandesc la cea de-a treia joi a lunii noiembrie din anul urmator, vinul de Beaujolais va din nou asteptat cu nerabdare de gurile insetate.