Regulile dietei vegetariene

Regulile dietei vegetariene

 

Pentru a culege toate beneficiile de pe urma unei diete vegetariene iata cateva secrete care te vor ajuta sa ai un regim vegetarian "ca la carte", scrie Healt News.

 

Alege stilul dietei

Sunt o multime de variatii ale dietei vegetariene. Cea mai stricta este cea care elimina total din alimentatie orice fel de produs animal, inclusiv ouale. O dieta mai usoara este cea in care sunt permise ouale si lactatele.
Exista si varianta "postului" in care pentru perioade mai mari sau mai mici de timp excluzi din alimentatie carnea si lactatele. Fiecare varianta este un stil de viata in sine si presupune un regim alimentar care sa compenseze nutrientii necesari organismului, printr-o dieta specifica.

 

Fereste-te de junk-food

Desi pare greu de crezut exista vegetarieni obezi. De ce? Pentru ca acestia cred, de exemplu, ca sunt vegetarieni daca consuma doar cartofi prajiti! Cea mai sanatoasa dieta vegetariana este bazata pe multe legume si fructe proaspete, nuci si seminte. Adauga pe lista surse sanatoase de proteine, tofu, ciuperci sau fasole.

 

Inlocuieste carnea

Contrar credintei populare, nu este foarte greu pentru vegetarieni sa aiba suficiente proteine in alimentatie. Ca si sursa de proteine, 30 de grame de carne si un sfert de cana de fasole gatita sunt aproximativ echivalente. Soia si quinoa (mama tuturor cerealelor) sunt surse de proteine complete. Pentru a intalni gustul savuros al carnii, apeleaza la ciuperci.

 

Grija pentru aportul de nutrienti

Vegetarienii, mai ales cei mai stricti, trebuie sa aiba grija sa includa in alimentatie suficienti acizi grasi omega 3, fier, zinc, calciu si vitamine D si B12. Solutia o reprezinta cerealele pentru micul dejun imbogatite cu vitaminele D si B 12. Zincul poate fi gasit in produsele din soia, legume, seminte, branza si nuci. Fierul poate fi asimilat din cerealele fortificate, fasole, tofu si spanac.

 

Citeste etichetele

Mancarurile vegetariene din comert sunt supuse acelorasi pericole ca si cele non-vegetariene – pot contine multa sare, zahar si aditivi. Desi burgerii vegetarieni au in general mai putina grasime decat cei cu carne, contin destul de multa sare si prea putine proteine. Si nu uita sa numeri caloriile – chiar daca sunt vegetale, tot se depun daca sunt in exces.

 

Adopta dieta vegetariana cu pasi mici

Daca te-ai decis sa devii vegetarian nu te arunca cu capul inainte. Incearca mai intai ca jumatate din mesele tale dintr-o saptamana sa fie exclusiv vegetariene. Apoi, dupa ce te obisnuiesti cu aceasta rutina, mareste ritmul. Este cel mai bun test pentru a aprecia corect daca o dieta vegetariana este sau nu potrivita pentru organismul tau.