Ziua Recunostintei este o sarbatoare a familiei. A fost adusa in America de colonistii sositi in Lumea Noua si a fost respectata oficial, pentru prima data, in anul 1621, in semn de recunostinta fata de recolta miraculoasa obtinuta in conditii climatice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezolutie prin care a patra zi de joi din noiembrie este Ziua Recunostintei. Traditia de Ziua Recunostintei isi are radacinile in obiceiurile colonistilor, care au adus cu ei cate ceva din istoria lor in Lumea Noua si, implicit si pe masa americanilor, de Ziua Recunostintei. Asta este pe scurt, istoria, dar ceea ce ne intereseaza pe noi este meniul traditional a americanilor, care trebuie neaparat sa contina curcan, porumb, dovleac, cartofi dulci si sos de merisor. Curcanul americanilor trebuie sa fie mare, bine rumenit si umplut cu tot felul de amestecuri de legume, ciuperci si boabe de porumb, in care se adauga mirodenii si ierburi aromate. Traditionalistii indeasa in curcani pui intregi si ficat de pui si cat de multe mirodenii se poate. De unde vine traditia curcanului de Ziua Recunostintei? De la Benjamin Franklin care a decis ca simbolul sarbatorii sa fie curcanul si care a gratiat un curcan ce urma sa fie taiat. Ca sa respecte simbolistica de fiecare data presedintele gratiaza un curcan in ajun de Ziua Recunostintei. Carne de curcan, piure de dovleac si de cartofi dulci. Boabe de porumb, sos de merisor si crema de ceapa. Americanii au zeci, poate chiar sute de moduri in care pregatesc curcanul pentru aceasta masa, cu totul speciala. Dovleacul si cartorii dulci sunt principalele garnituri pentru friptura de curcan. Dovleacul este principalul element de decor, dar si umplutura traditionala in tarta de pe masa de Ziua Recunostintei. Din dovleac se face si piure, pregatit dupa o reteta veche, cu miere si lapte. Daca dovleacul nu lipseste, cartofii dulci sunt cea mai iubita ganitura. Fie ca sunt tranformati in piure, fie sunt serviti copti. Pentru piureurile din cartofi dulci americani au o adevarata pasiune. Combinatiile sunt originale, iar cartofii dulci sunt amestecati cu nuci, smantana, mult unt, ciuperci calite si migdale. Dovleacul si porumbul sunt doua dintre cele mai minunate vegetale ale Americii. Erau acolo inainte ca europenii sa descopere Lumea Noua. Este si acesta un motiv pentru care masa de Ziua Recunostintei trebuie sa aiba, obligatoriu, un fel de mancare facut din porumb. Candva americanii mancau o mamaliga foarte asemanatoare cu cea romaneasca, dar in prezent prefera boabele de porumb fierte in lapte si usor strivite pentru a se lega intr-un piure. Porumbul mai este folosit si in placinte sau tarte. Daca Ziua Recunostintei nu se poate fara curcan, meniul nu are voie sa omita sosul de merisor. Americanii au o pasiune pentru merisor pe care il folosesc pentru sosuri, ca umplutura in tarte, in salate si chiar in aluaturile de paine. Merisorul este originar din America si se poate spune ca este fructul national. Langa toate acestea, la festinul de Ziua Recunostintei, se mai adauga si crema de ceapa, care completeaza fericit combintia de dulce, sarat si acrisor, din farfuriile americanilor de Ziua Recunostintei. In final sa mai spunem ca masa traditionala de Ziua Recunostintei are doar doua feluri de mancare. Curcanul cu cele doua-trei sau mai multe garnituri si desertul – o tarta cu dovleac sau merisor. Happy Thanksgiving Day! Distribuie articolul pe: