La Stampa publica cateva din sfaturile si explicatiile unui renumit dermatolog, referitor la rolul fundamental pe care il are alimentatia, in general si aportul de proteine, in special, pentru o piele frumoasa si tonifiata. Prima constatare este ca, femeile consuma mai putine proteine decat barbatii, iar acest lucru se vede pe fata lor. Cantitatea de proteine consumata este cauza care face ca barbatii sa para mai tineri de cat o femeie, desi amandoi au aceeasi varsta. Un alt motiv are legatura cu testosteronul, hormonul masculin care ajuta la reglarea densitatii si a gradului de tonifiere a pielii. O piele mai groasa, precum cea a barbatilor, este mai putin vulnerabila la efectele daunatoare ale soarelui si la alte agresiuni din mediul inconjurator, de aceea este deosebit de important ca femeile sa aleaga o alimentatie bogata in proteine ca prima arma impotriva imbatranirii. Femeile au adeseori tendinta de a consuma alimente cu aport ridicat de carbohidrati pentru a creste nivelul de serotonina, hormonul starii de bine. Acest lucru are insa un efect nociv, deoarece stimuleaza si mai mult apetitul si le face pe femei sa manance in mod excesiv. In plus, femeile consuma carbohidrati in exces, in detrimentul proteinelor care sunt mult mai satioase, si care au un indice caloric mai mic decat carbohidratii. De cele mai multe ori pungile de sub ochi si ochii umflati sunt efecte ale consumului excesiv de glucide si a unui aport insuficient de lichide cu putine calorii (apa, supe slabe, lactate degresate). Excesul de glucide duce, in plus, la aparitia ridurilor, pentru ca o concetratie crescuta de insulina in sange, urmare a consumului de dulciuri, duce la degradarea tesutului conjuntiv, stratul de baza al tegumentului. Solutia cea mai buna este consumul constant de carne de pui, peste, de cereale integrale, fructe si legume sarace in amidon, care impreuna asigura un aport substantial de proteine, care asigura frumusetea si tineretea pielii.