Considerate legume exotice, poate si din cauza pretului ceva mai ridicat – anghinarea, feniculul, cartofii dulci si sparanghelul merita incercate, pe rand, pentru gustul lor special. In consecinta, un portret pentru fiecare din aceste legume este necesar. Poate iti facem pofta si, din dorinta de a incerca ceva nou, ai sa gusti si aceste legume. Anghinarea Este o leguma care creste bine in zona mediteraneana. Anghinarea este dulce, cu aroma specifica si gust de nuca. Este bogata in grasimi sanatoase, are efect antimicrobian si ajuta la buna functionare a ficatului si a bilei. Este usor digerabila si foarte placuta la gust. Se oxideaza usor, asa ca dupa ce este curatata trebuie tinuta in apa, pana in momnetul in care este preparata. Anghinare curatata si gata pentru preparat Se consuma fiarta, prajita, cu sosuri de smantana. Fiarta este foarte buna cu un strop de ulei, lamaie si sare. Este delicioasa adaugata in pizza, taiata in felii. Merge foarte bine alaturi de ciuperci si masline, dar si impreuna cu branzeturi uscate si paste. Se poate congela si se poate mura in saramura. Cartofii dulci Desi seamana cu un cartof clasic si este tot o radacinoasa, cartoful dulce este diferit ca textura si gust de acesta si, in fapt, nu are nicio legatura cu acesta. Au un gust dulce, sunt foarte bogati in vitamina A si o sursa excelenta de antioxidanti. Cartofii dulci se pot prepara dupa modelul cartofilor clasici, dar se gatesc mult mai repede. Isi pastreaza culoarea speciala si daca sunt gatiti. Sunt deliciosi copti, cu putin unt si mirodenii (cimbru, piper, nucsoara). Merg foarte bine ca umplutura pentru tarte, dar si in preparatele dulci. Sunt foarte buni facuti piure, impreuna cu seminte (nuci, migdale) sau ciuperci. Cartofii dulci sunt foarte usor digerabili, sunt bine tolerati de copii si au calorii mai putine decat cartofii clasici. [next]Fenicul Este in primul rand o planta aromatica, inrudita cu mararul, dar radacina, care are forma unui bulb cu mai multe foi, este o excelenta leguma. Fenelul sau feniculul este o planta mediteraneana. Frunzele sunt foarte bune in salate, pentru gustul delicat de ananson, iar bulbul este foarte gustos fiert sau prajit. Merge preparata si la gratar. Este delicios alaturi de sos de rosii, branzeturi si se combina foarte bine cu usturoiul, ulei de masline si masline. Sparanghelul Despre aceasta leguma se poate spune ca este o leguma de lux. Este numita si “hrana regilor”, desi se gaseste in toate marile magazine. Sparanghelul este o radacina cu un gust delicat care aduce vag cu cel al conopidei. A fost folosit prima data in bucataria chinezeasca. A fost adoptat de bucataria frantuzeasca, pe vremea lui Ludovic al XVI. Exista mai multe varietati, cel verde este mai ieftin, mai putin aromat, desi foarte bun la gust. Sparanghelul alb este delicios, cu totul si cu totul special, dar si foarte scump. Sparanghelul este cu adevarat bun doar proaspat, conservat nu-si mai pastreaza gustul. Cel mai bine este sa prepari tulpinile de sparanghel prin prajire in ulei incins. O alta solutie este fierberea in aburi. Merge fript la gratar. De regula se consuma simplu, dar se combina foarte bine cu aluaturile delicate, oua si sosuri fine cu smantana.