Numai in sectorul 2 din Bucuresti s-au pregatit 13 mii de portii de fasole cu costita si s-au dat pe gat 750 de litri de tuica. Mai adaugati si sectorul 6 cu 4 mii de portii de fasole si va puteti face o imagine la scara mica a festinului cu aroma de fasole. Mereu m-am intrebat de ce meniul de 1 decembrie e format din fasole cu carnati. E traditional ? Nici vorba! Cum ar putea sa fie cand ziua natioanala e trantita fix in mijlocul postului ? Ca sa ma edific am vorbit cu antropologul Vintila Mihailescu care mi-a spus acelasi lucru. In plus, antropologul a subliniat ca mancarea asta are o traditie cazona. Bunicul imi povestea cum in armata, duminica se servea fasole cu carnati – e singura traditie legata de fasole si carnati. Ce-i drept in meniul de 1 decembrie s-au strecurat si mici, iarasi deloc traditionali. Antropologul Vintila Mihailescu spune ca romanii nu au o mancare traditionala doar a lor. “Alimentele, mancarurile circula mai mult decat oamenii, exista o zona de mancaruri balcanice pe care le regasim pe arii mai mari. Fiecare tara isi adauga particularitatile ei. Putem vorbi de sarmale in toata zona Balcanilor dar ele nu se aseamana.” Pana la urma a umple legume cu ce ai la indemana nu are cum sa fie o inventie unica. Sa fim seriosi. Asadar nu va mai agitati atat cu mancarea traditionala. Mancarurile sunt anonime ca si folclorul. Pana la urma nota locala aduce particularitate in mancare. Asadar nu mai faceti confuzie intre mancare traditionala si cazona. E pacat sa traiti cu o impresie gresita.