Este un desert fin si cu un aspect cu totul special, foarte potrivit pentru o masa festiva, cum este cea de Craciun. Ingredientele sunt pentru patru portii individuale. Fiecare are doar 200 de calorii, dar daca inlocuiesti fructele din compot cu fructe proaspete (merg foarte bine si fructele congelate – dezghetate incet in frigider si foarte bine scurse), numarul de calorii scade cu 30-40, pentru fiecare portie. Ca sa pregatesti jeleul de vanilie ai nevoie de patru foi de gelatina, 600 mililitri de lapte, doua linguri cu zahar, doua linguri de esenta de vanilie, circa 600 de grame de fructe (din compot – caise, piersici sau congelate – fructe de padure, zmeura, afine), o canita de sirop de compot, un praf de scortisoara. Pune gelatina in apa rece, cat sa o acopere, 10 minute. Pune laptele pe foc, adauga zaharul si amesteca pentru ca zaharul sa se dizolve si lasa-l sa de-a un clocot. Da-l deoparte, adauga esenta de vanilie. Stoarce foile de gelatina si adauga-le in lapte. Amesteca pana se dizolva. Toarna compozitia egal in patru vase si lasa jeleul sa se raceasca circa 3 ore. Pregateste fructele, eventual taie-le in bucatele. Pune in siropul din compot un praf de scortisoara. Serveste fiecare jeleu rasturnat pe o farfurie, impreuna cu fructe si cateva linguri de sirop de compot.