Cele mai bune feluri de mancare din 2010

Cele mai bune feluri de mancare din 2010

Apetisant, inedit si foarte colorat, un top al celor mai bune feluri de mancare ale anului nu poate sa fie decat provocator. In top au fost incluse preparatele unora dintre cele mai bune restaurante din lume. Clasamentul a luat in calcul aspectul final al acestor feluri de mancare, dar si faptul ca acestea au fost foarte solicitate de clientii respectivelor restaurante. Sofisticate sau simple, toate aceste feluri de mancare sunt demonstratii de arta culinara, imbinari clasice sau speciale ale unor ingrediente, de cele mai multe ori, accesibile oricui. Topul a fost realizat de Bon Appetit.

Conform acestui top rezulta ca interesul clientilor s-a orientat catre preparate clasice, sofisticat prezentate, iar ingredientele preferate au fost pestele, carnea de pui, legumele si ciupercile. In top nu a intrat niciun preparat care sa contina sunca.

Hamachi tostada cu vinaigrette – cu alte cuvinte spus o combinatie sofisticata de paine prajita, un soi de peste, cu un sos special, a carui reteta nu este publica, este felul de mancare clasat pe primul loc. Se gaseste la restaurantul Animal, Los Angeles, si doar acolo!  

  

Locul doi a fost castigat de Salumi Misti, in fapt o intreaga serie de salamuri speciale. Este vorba despre un amestec de carne, la care se adauga condimente despre care cei de la restaurantul Adesso, din Oakland, California evident ca nu dau nici unfel de detalii.  

  

Acesta este unul din cele doua preparate dulci care au intrat in top zece, si s-a clasat pe locul trei. Pe numele original este: "butterscotch-marshmallow ice cream". Intr-o traducere relativa, in conditiile in care reteta si ingredientele se pot doar banui, este vorba despre o crema de oua, care seamana cu bezelele, combinata cu inghetata, totul asamblat sub forma unor sandwich-uri, glazurate cu ciocolata. Minunatia se gaseste la restaurantul Miller Union, din Atlanta.  

  

Peste Michigan prajit in sos de smantana – este felul de mancare care a ocupat locul patru. Se gaseste la  Nightwood, un restaurant celebru din Chicago. Este vorba despre un peste prajit, servit intr-un sos fin si cremos.  

  

Foie gras brulee, ocupantul locului cinci o variatie din zecile posibile care se bazeaza pe ficat de gasca. Se gaseste la Sage, unul din cele mai cunoscute restaurante din Las Vegas. 

Farro budino de la Pulino’s Bar & Pizzeria, New York este al doilea deseret care a prins top zece. In ciuda incercarilor noastre a fost imposibil de identificat continutul. Cert este faptul ca este un preparat cu influente Mexicane, cremos.  

  

Paste cu rata sau "Fusilli with dirty duck ragu" este felul de mancare care s-a clasat pe locul sapte. Se gaseste la Torrisi Italian Specialties, un restaurant italienesc din New York.  

  

Pe locul opt se afla o mancare cu specific japonez pregatita la  restaurantul Biwa, din Portland, Oregon.  

  

Desi este cotat ca fiind cel mai bun restaurant din lume, Noma din Copenhaga a intrat in top zece, abia pe locul noua, cu "razor clams and parsley with horseradish-mussel juice", adica o combinatie de crema de fructe de mare cu sos fin de lamaie. 

  

Topul este inchsi de un fel de mancare pregatit de un restaurant din Barcelona. Numele original al acestui fel de mancare este "chipirones a la plancha with fried egg". Se gaseste doar la El Quim de la Boqueria.