Tortul de Anul Nou – tortul Sacher

Tortul de Anul Nou – tortul Sacher

Tortul Sacher, celebra prajitura care contribuie la faima Austriei are un blat cu totul special, are la mijloc cel mai fin gem de caise si o glazura de ciocolata. Tortul se serveste, in mod traditional, doar cu frisca. Alaturi de o felie de tort Sacher merge o cafea fierbinte, cu lapte. Tortului Sacher ii sunt dedicate mai multe site-uri, acesta fiind doar unul dintre ele. 

Ca sa prepari tortul Sacher ai nevoie de urmatoarele ingrediente.

 Pentru blat: 150 de grame de ciocolata (cu multa cacao), 150 de grame de unt gras, 100 de grame de zahar pudra si 100 de grame de zahar tos, un baton de vanilie, sase oua mari, 150 de grame de faina, 300 de grame de gem de caise (fara de care tortul nu este tort Sacher). Pentru glazura: 200 de grame de zahar, 100 mililitri de apa, 200 de grame de ciocolata amaruie.

 Preparare: rupe tableta de ciocolata de 150 de grame in bucatele, si pune-o intr-un vas la bain-marie sa se topeasca. Intr-un alt vas pune untul moale, adauga zaharul pudra si semintele din batonul de vanilie. Amesteca cu mixerul si adauga, pe rand, alternativ, ciocolata topita si cate un galbenusi de ou, pana se termina si ouale si ciocolata.

Bate albusurile spuma impreuna cu zaharul tos, pana ce acesta se topeste complet, iar albusul devine foarte tare si dens. Amesteca jumatate din albusurile spuma in crema de ciocolata, adauga faina cernuta, apoi restul de albus. Amesteca totul foarte incet.

Compozitia incape perfect intr-o forma cu diametrul de 24 de centimetri. Unge forma cu unt si tapeteaz-o cu hartie de copt si toarna compozitia. Coace blatul la foc moale circa 40-50 de minute. taie blatul in doua abia dupa ce este foarte bine racit.

Pune la mijloc un strat consistent de gem de caise pe care ai incalzit-o inainte in bain-marie si ai omogenizat-o cu un blender vertical (sau o treci prin sita). Adauga in gemul de caise, pune o lingura de coniac si omogenizeaza bine. Pune al doilea blat si imbraca tortul in gem de caise.

Glazura se face foarte simplu. Pune zaharul cu apa la foc. Dupa ce incepe sa clocoteasca, lasa siropul sa fiarba cateva minute. Separat topeste ciocolata. Adauga incet ciocolata topita in siropul de zahar fierbinte, amestecand cu un tel. Amesteca incet ca sa nu intre aer in glazura, pana rezulta o glazura groasa si neteda.

Toarna glazura pe mijlocul tortului Sacher si intinde repede pe suprafata si pe margini. Se pune tortul pe un platou si se lasa sa se intareasca glazura. Orneaza cat de simplu se poate.

Lasa tortul Sachersa se raceasca la temperatura camerei si serveste-l abia dupa 24 de ore de la preparare. Nu uita de frisca!

Este absolut delicios!