Am ales o reteta simpla, care se pregateste imediat. Marele secret al borsului de ciuperci, un delicios fel de mancare, este acelea de a folosi cel putin doua feluri de ciuperci. Doar cu ciuperci de cultura (cele albe) nu prea are gust, dar daca ai noroc sa gasesti si alt fel de ciuperci este perfect. De regula, in marile magazine sunt cel putin doua-trei soiuri de ciuperci proaspete, de cele mai multe ori Agaricus si Pleurotus, la tavite. Ca sa pregatesti o oala de bors de ciuperci (adica vreo opt portii, fiecare farfurie avand circa 150 de calorii) ai nevoie de 200 de grame de ciuperci de cultura, 300 de grame de ciuperci galbene (Agaricus) si inca 200 de grame de ghebe sau Pleurotus sau orice alte ciuperci. Mai ai nevoie de o radacina mica de telina, o legatura de leustean, o ceapa mare, un praz mare, cu tot cu frunze, 500 de mililitri de bors proaspat, sare, piper, cateva linguri de ulei, doi catei de usturoi. Toaca ceapa si prazul, marunt, cu tot cu partea verde. Pune ulei intr-o tigaie si caleste bine cele doua legume, pana se caramelizeaza usor. In timpul acesta curata telina si da-o prin razatoare. Cand ceapa si prazul sunt bine calite adauga telina. Pune sare si acopera. Lasa legumele sa se caleasca impreuna cel putin zece minute. Spala si curata ciupercile si toaca-le in bucati mari. Pune-le in oala in care faci borsul adauga o lingura, doua de ulei si caleste-le cateva minute. Adauga usturoiul tocat marunt. Pune in oala amestecul de praz, ceapa si telina, cu tot cu sucul lasat. Pune peste legume un litru de apa clocotita si fierbe totul, la foc potrivit, cu capac, circa 15-20 de minute. Adauga borsul, dupa ce separat l-ai dat intr-un clocot. La final pune leusteanul tocat marunt. Daca vrei, poti drege borsul de ciuperci cu un ou batut, in care adaugi o lingura de smantana sau putin lapte. Serveste borsul de ciuperci cu mamaliga si ardei iuti. Combinata este irezistibila.