Greselile alimentatiei sanatoase

Greselile alimentatiei sanatoase

Este foarte dificil, in ziua de azi sa mananci cu adevarat sanatos. Excesul de grasimi daunatoare, excesul de zahar sau aditivi se pot ascunde chiar in alimentele pe care le consideram, la prima vedere, sanatoase.

Fitbie iti arata cateva greseli alimentare ale celor care mananca sanatos, ca sa le poti preveni.

Prea mult zahar, fara sa iti dai seama

Daca eviti dulciurile nu inseamna ca ai o alimentatie saraca in zahar. Unele alimente care par sanatoase, cum ar fi iaurturile dulci, chefirul si cerealele integrale dulci pot avea cantitati mari de zahar. Doza zilnica recomandata pentru o dieta de 1.600 de calorii pe zi este de doar 22 de grame de zahar, adica aproximativ sase lingurite. Multe alimente "sanatoase" te pot face sa depasesti aceasta cantitate. Solutia o reprezinta iaurturi simple sau cereale integrale care nu au mai mult de opt grame de zahar intr-o portie.  

Nu mananci suficiente grasimi

Multe persoane sunt atat de preocupate de evitarea grasimilor incat uita ca acestea sunt vitale pentru organism. Un organism sanatos are nevoie ca  20-35% din totalul zilnic de calorii sa provina din grasimi. Evita grasimile trans si, daca se poate, elimina o parte din grasimile saturate. Este foarte important de stiut ca daca elimini complet grasimile din alimentatie, practic nu vei putea anula senzatia de foame. Ia grasimile sanatoase din uleiuri vegetale, din nuci si seminte, din peste gras si lactate. Un studiu a aratat ca cei care au consumat grasimi intr-o proportie mai mica de 25% din totalul zilnic de calorii au simtit mai multa furie si anxietate.  

Nu manca doar albusul

Galbenusul reprezinta una din principalele surse de colina – un neurotransmitator vital pentru activitatea cerebrala, pentru ficat si  pentru procesul de transmitere al nutrientilor catre celule. In plus, galbenusul contine aproximativ 40% din cantitatea de proteine dintr-un ou si are si luteina – o substanta care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Galbenusul nu are colesterol. Mai mult, femeile ar trebui sa consume aproximativ 425 de miligrame de colina pe zi, doua oua mari avand cam 250 de miligrame. Alte surse de colina sunt: ficatul de pui, codul sau germenii de grau.  

Iei micul dejun prea tarziu

Manainca inainte de ora 10,00. Daca intarzii prea mult cu micul dejun o sa ai o putere mica de concentrare, o sa faci fata greu stresului si poftelor culinare. Mai mult, luand micul dejun cat mai devreme, la scurt timp dupa ce te trezesti, vei arde mai multe calorii.  

Nu mananci dupa ora de fitness

Daca mananci dupa ce faci miscare sa nu crezi ca pui la loc caloriile pe care tocmai le-ai ars. Este foarte indicat sa iei o gustare la 30 de minute dupa ce ai terminat antrenamentul. In fapt nu faci decat sa oferi nutrienti muschilor pentru a se reface mai repede si vei avea mai mult control asupra apetitului de mai tarziu. Gustarea ar trebui sa aiba cam 150 de calorii si sa contina in special lactate.  

Sanatos si "procesat", nu exista

Toate alimentele ambalate si procesate, din categoria batoanelor proteice, a batoanelor de cereale si alte asemenea, nu au nimic in comun cu alimentatia sanatoasa. De cele mai multe ori acestea contin catitati prea mari de sodiu, sunt lipsite de vitaminele si minerale fundamental necesare, nu au antioxidanti. Sanatoase sunt alimentele care iti aduc vitamine adevarate, naturale, nu vitamine preparate in laborator, care aduc potasiu si magneziu, pentru ca aceste minerale sunt fundamental implicate in reglarea metabolismului glucidelor si lipidelor.