Alimente bogate in fier pentru o sanatate de fier

Alimente bogate in fier pentru o sanatate de fier

Cu tot spanacul pe care il manca, Popeye marinarul este foarte probabil sa fi suferit de un deficit de fier. In lista alimentelor bogate in fier, spanacul nu se regaseste.

 

Distrug fara prea multe pareri de rau mitul legat de spanac si cantitatea uriasa de fier pe care ar contine-o si fac asta, motivata de repercursiunile pe care le poate avea deficitul de fier asupra organismului.


Medicii sustin ca prea putin fier in organism creste riscul aparitiei cancerului la nivelul  aparatului digestiv superior. Peste jumatate dintre femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani si aproape 50 % dintre copiii mai mici de 5 ani sufera de o carenta de fier. Aceasta e cauzata in principal de alimentatia dezechilibrata.


Lipsa de fier favorizeaza si instalarea anemiei, spun doctorii. Daca va vine greu sa invatati, daca simtiti ca v-a scazut rezistenta, s-ar putea sa aveti un deficit de fier.
Mineralul joaca un rol esential in oxigenarea tesuturilor asa ca ar fi bine sa il procuram de undeva.


Din fericire alimente bogate in fier se gasesc mai peste tot. Carnea rosie, ficatul, inima si rinichii sunt surse bogate in fier.


Daca ati adoptat un regim de viata sanatos si sunteti vegetarieni, nu va ingrijorati! Va puteti procura fierul necesar din galbenusul de ou, nuci, migdale, legume verzi sau stafide. 
Va place pestele  ? Perfect. Este unul din alimentele bogate in fier.


Nu este insa de ajuns sa mancati alimente bogate in fier. Mineralul trebuie sa se si absoarba in organism si asta se face cu un aport ridicat de vitamina C. Iata un bun motiv de a incepe ziua cu un suc de portocale sau un pahar de limonada.


Nu exagerati cu ceaiul negru! Supranumit “hotul de fier”, se pune de-a curmezisul oricarui proces de depunere a fierului in organism.
Trebuie subliniat faptul ca femeile sunt mai afectate de carente de fier. Asa ca doamnelor, includeti in meniul vostru lista cu alimente bogate in fier. Puteti adauga acolo lintea si fasolea gatita dar si seminte de dovleac, sparanghel sau cartof copt in coaja.


Aveti grija sa nu cadeti in cealalta extrema! Excesul de fier poate creste riscul de atac de cord. Asta din cauza ca foarte mult fier in organism stimuleaza producerea de radicali liberi, care – daca oxideaza colesterolul din sange- afecteaza arterele si vasele de sange din corp.


Ce alte alimente bogate in fier mai stiti ?