Se spune despre grasimile saturate ca sunt cauza principala a bolilor cardiovasculare, dar studii recente au aratat ca realitatea nu este chiar asa. Mai mult, diferenta intre sanatos si nesanatos tine de factori genetici, de stilul de viata si de varsta, care toate intervin atunci cand este vorba despre grasimi saturate. O serie de articole publicate in revista Lipide oferă o imagine actuala asupra grasimilor saturate. Detaliile au fost preluate si publicate de Telegraph. Una peste alta a consuma unt, branza si lapte gras nu e chiar asa de rau cum atrageau pana acum atentia nutritionistii. Cercetatorii au descoperit ca inlocuirea grasimilor saturate cu cele mononesaturate nu are un efect bine definit. In ceea ce priveste inlocuirea grasimilor saturate cu carbohidrati, aceasta nu e deloc de dorit, mai ales daca vorbim de carbohidratii rafinati. E adevarat insa ca inlocuirea grasimilor saturate cu cele polinesaturate micsoreaza riscul cardiovascular, dar e vorba despre o diferenta foarte mica, prin urmare de un beneficiu la fel de mic. Concluzia: in loc sa incercam sa inlocuim grasimile saturate, o abordare mai buna ar fi sa marim continutul de acizi grasi omega 3, oferiti mai ales de fructele de mare, sa consumam mai multe cereale integrale, fructe si legume si sa scadem cantitatea de sare si grasimi trans, continute de prajituri, biscuiti si produse de fast food. Afla mai multe despre grasimilie rele si cele bune. In plus studiul arata ca obsesia pentru eliminarea grasimilor saturate din alimentatie este la fel de nociv ca si excesul. Viata sanatoasa este sinonima cu moderatia. Grasimile sunt fundamental necesare in metabolismul uman, fara acestea pot sa apara dereglari grave, nu se pot sintetiza hormoni esentiali, iar activitatea cerebrala si a ficatului are de suferit. Grasimile saturate sunt necesare pielii, proceselor de termoreglare si schimburilor de nutrienti, la nivel celular.