Exotice si rafinate, cu un gust dulce, litchi erau simbolul iubirii. Se spune ca in China, un print al dinastiei Tang a sedus-o pe imparateasca cu un cos cu litchi. Micile fructe rosii, de dimensiunea unor cirese mari, sunt de atunci simbolul iubirii. In China, litchi se conserva in sirop de zahar, dar azi le poti gasi proaspete, practic oriunde in lume. Ma gandesc ca sunt o idee perfecta pentru un dar de Ziua Indragostitilor. Litchi au o coaja groasa care se desface usor. Supranumite “ciresele chinezesti”, litchi au un miez alb si dulce si un sambure care nu trebuie mancat, pentru ca este toxic. Sunt recomandate in perioada rece a anului pentru efectul lor anti-oboseala, fiind o sursa excelenta de energie, in conditiile in care au doar 60 de calorii in 100 de grame de fruct. Sunt foarte bogate in vitamina C, la un nivel similar celui din citrice si au capacitatea de a stimula reactia naturala a organismului in lupta cu infectiile tipice sezonului. Sunt bogate in vitamina B si au capacitatea de a reechilibra sistemul neuromuscular. Sunt ideale pentru continutul crescut de vitamina B9 care ajuta la refacerea celulara. Medicina traditionala chineza recomanda litchi impotriva durerilor de cap. Pe langa atatea beneficii sunt si foarte bogate in fibre. Fructele bune au coaja roz spre rosu. Daca sunt foarte coapte coaja devine maro, dar miezul isi pastreaza si gustul si proprietatile. Pot fi pastrate la frigider cateva zile. Sunt consumate ca atare sau fierte in sirop de zahar. Chinezii le folosesc in mancare, alaturi de carne si legume. Tot ei sunt cei care usuca litchi pe care le folosesc, ulterior, pentru a indulci ceaiul.